Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Правилна грижа за ОРХИДЕЯТА, за да се радвате дълго на буен цъфтеж

24 август 2023, 19:43 часа

Орхидеята е красиво и елегантно растение, което си заслужава да отглеждате у дома. Има специфични изисквани при отглеждане, но когато свикнете с тях и знаете от какво има нужда вашето растение – ще се радвате на буен цъфтеж. Без значение кой вид орхидея ще изберете, има няколко стъпки, които можете да предприемете, за да осигурите на това растение оптимални условия за отглеждане.

Подрязване на орхидеи: Ползи и стъпки

Как да се грижим за орхидея?

Вода

Орхидеите трябва да се хидратират с хладка вода в мивката около веднъж седмично. Оставете водата да се отцеди и върнете цветето на мястото му на отглеждане. Ако корените са матово сребристи или бели до бледозелени, значи получават достатъчно вода.

След поливане се уверете, че цветето се е отцедило добре. Обърнете орхидеята настрани, за да се източи водата от короната.

Светлина

Светлина е най-добра от прозорец с източно или западно изложение. Цвета и структурата на листата ще покажат дали вашето растение получава достатъчно светлина. Растенията, получаващи достатъчно светлина, ще имат светлозелени листа. При слаба светлина листата ще бъдат по-тъмни и твърди. След като намерите място с оптимална светлина, вземете предвид и други фактори, които могат да бъдат потенциално вредни за вашето растение.

Подхранване на орхидеи - кои са витамините, от които се нуждаят

Почва

Обикновено орхидеите растат в смес от кора, стърготини, перлит или подобни материали. Това ще осигури добър дренаж.

Тор

Орхидеите изискват торене, което трябва да се случи през март до ноември, когато растението расте активно. Използвайте тор за орхидеи и прилагайте около веднъж месечно. Не прекалявайте с торенето, за да не получите много листа и малко цветове.

Сашка Христова
Сашка Христова Отговорен редактор
Новините днес