Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Повечето градинари НЕ ЗНАЯТ как се берат краставиците. Ето как се прави ПРАВИЛНО

11 юли 2023, 19:15 часа

Правилното бране на краставиците има голямо влияние върху качеството и количеството на реколтата. Ако не се берат по правилен начин, това може да навреди както на самите растения, така и на добива. В тази статия ще разгледаме важните правила за бране на краставици, които трябва да се спазват.

Време за бране на краставици

Най-добре е краставиците да се берат сутрин, след хладна нощ. Това осигурява по-дълго съхранение на откъснатите плодове и намалява риска от изсъхване. Краставиците се запазват по-дълго, когато са брани от свежестта на сутрешния въздух.

Краставиците ще растат 2 пъти по-бързо - трябва ви само 1 пакетче от това

Съхранение на краставиците след бране

След брането краставиците трябва да се съхраняват в тъмна и хладна стая. Един добър начин е да ги поставите в найлонов плик, което помага за запазване на влагата и ги предпазва от прекомерна изсушаване. При съхранение трябва да се отстранят жълтите плодове, останали от предишната реколта, тъй като те могат да навредят на растението.

Бране на краставици без нараняване на растението

Когато берете краставици, трябва да ги откъсвате без да наранявате стъблото на растението. Най-добрият начин за това е да използвате ножица, която ще помогне да бъдат откъснати плодовете без силно опъване или нараняване на стеблото. Това ще запази растението здраво и ще предотврати риск от инфекции и болести.

Как е правилно да се берат краставиците - повечето градинари го правят грешно

Предимствата на правилното бране на краставици

1. Подобрено качество: Когато се берат в правилното време и по правилния начин, краставиците запазват свежестта, текстурата и вкуса си.

2. Изобилен добив: Правилното бране на краставиците насърчава развитието на нови плодове и увеличава общия добив от растението. Правилно откъснатите плодове позволяват растението да продължи да произвежда нови краставици.

Кога краставиците са готови за бране?

3. Здрави растения: Когато берете краставиците правилно, предотвратявате наранявания и инфекции на растението, което го прави по-устойчиво на болести и вредители.

Правилното бране на краставици е от съществено значение за постигане на качествена и изобилна реколта. Берете краставиците сутрин след хладна нощ, съхранявайте ги в тъмна и хладна стая и откъсвайте ги без да наранявате растението. Спазването на тези правила ще ви помогне да се наслаждавате на свежи и вкусни краставици от вашата градина.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес