Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ползите от утайката от КАФЕ за гроздето в домашната градина

27 юни 2023, 19:33 часа

Утайката от кафе е чудесен натурален начин да получите ползи за вашата градина, особено ако отглеждате лозя. Научете повече за начините, по които утайката от кафе може да ви помогне да създадете по-добра градина.

Подобрява структурата на почвата и дренажа

Утайката от кафе е богата на органична материя, която спомага за създаването на по-рохкава структура на почвата и позволява по-добро проникване на вода и аерация. Това би било много полезно за лозята. Те изискват почвата да бъде добре дренираща, защото по този начин ще се предотвратят по-нататъшни проблеми, като брашнеста мана или гниене на корените. По този начин може да се увеличи задържането на вода в почвата, което е би било от ползва през топлото и сухо лято. 

Утайка от кафе: ТАЙНАТА за прогонване на комарите от градината

Възпира вредителите

Утайка от кафе има способността да възпира вредителите. Естествените съединения, които съдържа – кофеин и дитерпени, предотвратят растежа на вредни гъбички и могат да отблъснат насекомите. Утайката ще помогне за отблъскване на охлюви, листни въшки и акари, които често се срещат по лозата.

Осигурява основни хранителни вещества

Утайката от кафе е пълна с основни хранителни вещества, от които лозята могат да се възползват, за да додат богата реколта. Тя съдържа азот, фосфор, калий и микроелементи като магнезий и калций. Благодарение на тях лозята ще дадат богата реколта и ще растата добре.

ТАЙНИТЕ на градинарите: Сода срещу вредители в градината

Повишава микробната активност

Утайката от кафе може да засили микробната активност и разлагането във вашата градина, което е от съществено значение за здравословния растеж на лозята. Органичната материя в утайката от кафе служи като източник на храна за полезни микроорганизми, като бактерии и гъбички.

 

 

Сашка Христова
Сашка Христова Отговорен редактор
Новините днес