Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ползи от почистване на саксиите: Съвети за здрави цветя

31 юли 2023, 17:12 часа

Почистване на саксиите предотвратява болестите по растенията

Бактерии, вируси и гъбички могат да присъстват във всяка стара почва във вашите саксии. Затова е важно да ги почиствате, стерилизирате добре, като така си гарантирате защита от болести.

Градинарите предупреждават, че саксиите могат да се превърнат в място за размножаване на вредители и болести. Редовно почиствайте и дезинфекцирайте, за да може растенията ви да растат здрави и красиви.

Най-често допусканите грешки при отглеждането на РОЗИ

Борба с вредители

Почистването на саксии преди повторна употреба ви дава възможност да се справите с градинските вредители. Добре е да премахнете и всички вредители, като листни въшки или паякообразни акари, които могат бързо да се размножат и да заразят вашите растения.

В почвата в саксията могат да презимуват някои видове червеи, както и гъбичните комари. Ако бъдат там твърде дълго, саксиите стават идеалното място за размножаване на малки охлюви.

Почистването премахва вредните минерали

Може да забележите натрупване на бяла „кора“, като това са остатъчно натрупване на минерали и соли, които идват от торове и чешмяна вода. Може да се забележи и по външната и по вътрешната страна. Това не е само естетически проблем, но може и да навреди на растенията.

Натрупаните минерали и соли могат да изгорят корените. Тези отлагания също могат да повлияят на pH на почвата и да блокират усвояването на основните хранителни вещества. Добър метод, за да предотвратите това, е да поливате растенията с дъждовна вода, а не с чешмяна.

Отглеждане и грижа за РОЗИ в цветната градина

Естетически избор

Саксиите от всякакъв материал могат да започнат да изглеждат избледнели и мръсни след сезона. Почистването им ще ги накара да изглеждат отново свежи и нови. Така ще подобрите визията на градината и дома си.

 

Сашка Христова
Сашка Христова Отговорен редактор
Новините днес