Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ползи от мулчирането в зеленчуковата градина за ЧУДЕСЕН растеж

10 юли 2023, 17:11 часа

Една от най-важните задачи в зеленчуковата градина е мулчирането. То подпомага създаването на най-добрата почва, с добра структура, за да имате чудесна реколта.

Добрите градинари разкриват предимствата и плюсовете от мулчирането, като например подобряване на плодородието, засилва задържането на вода и намалява плевелите, които се конкурират с вашите зеленчуци за хранителни вещества, слънце и други. Видовете мулч са органични и неорганични.

Мулчиране през ПРОЛЕТТА: Защо е полезно за растенията и кога се прави?

Ползи от мулчирането в зеленчуковата градина

Мулчът е слой от материал, поставен върху всякакъв вид почва в зеленчуковата градина и около растенията. Успехът в зеленчуковата градина непременно е съпроводен с употребата на мулч.

Мулчът спомага за потискане и премахване на плевелите около вашите растения. Чрез задушаване на малките плевели и семената на плевелите в почвата, това значително намалява популацията им. Така вашите зеленчуци няма да имат конкренция за нужните им хранителни вещества и слънце. Ще спестите и от време за плевене.

Органичните мулчове се освобождават бавно и така зеленчуците могат да се възползват от хранителните вещества месеци наред. Подобряват структурата на почвата по отношение на аерацията и дренажа, които заедно правят една по-здравословна зеленчукова градина.

Видове мулч и ползи за вашата градина

Мулчирането помага за задържане на влагата в зеленчуковата градина, тъй като намалява изпарението на водата и поддържа повече влага заключена в почвата, за да могат растенията да я използват. Освен това помага да се поддържа почвата по-хладна през лятото и по-топла през зимата.

Чрез използване на мулч ще направите градината си по-красива и по-естетически издържана. Ще се радвате на чудесен растеж на своите зеленчуци и страхотна реколта.

 

Сашка Христова
Сашка Христова Отговорен редактор
Новините днес