Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Поливане на растенията с дестилирана вода: Добра идея ли е?

01 август 2023, 17:52 часа

Поливането от важна част от добрата грижа за растенията, така че е добре да знаете как правилно да ги поливате и каква вода да използвате. Повечето растения ще се справят добре с чешмяна вода, но някои няма да се справят добре, ако ги поливате с нея и ще бъдат по-склонни към увреждания. Такива цветя са орхидеи, африкански теменужки, бостънски папрати и някои бромелии.

Дъждовната вода е чудесно решение за поливане на вашите растения, но ако нямате възможност да си я набавяте или съхранявате, може да обмислите използването на дестилирана вода.

Поливане със САПУНЕНА ВОДА - всеки градинар трябва да знае ТОВА

Поливането на орхидеите с чешмяна вода ще бъде чудесен избор, който да направите. Те ще произвеждат по-големи цветове и ще станат по-буйни. Трябва да знаете, че дестилираната вода е толкова чиста, че тя не осигурява на растенията полезните минерали, които обикновено се намират в естествената дъждовна или чешмяна вода.

Правилното поливане на доматите - съвети за успешно отглеждане

Ако поливате с дестилирана вода, ще трябва да използвате балансиран тор, за да се борите с дефицита на хранителни вещества във вашите растения.

Ако решите да направите своя собствена дестилирана вода у дома, процесът включва преваряване на чешмяна вода и събиране на кондензираната пара без минерали. Може да използвате и дестилатор за тази цел.

Може да събирате дестилирана вода и от сушилни или климатици, но внимавайте водата да е чиста, защото устройствата се замърсяват с времето.

Друг вариант е да закупите дестилирана вода в шише от магазина.

Най-добрата вода за поливане на вашите растения определено е дъждовната. Ако свърши, дестилираната вода може да се използва като временна алтернатива за вашите по-чувствителни растения. Но добрите градинари предупреждават, че каквато и вода да използвате - ако поливате по грешен начин или в грешно време от денонощието - няма да имате значим успех.

 

Сашка Христова
Сашка Христова Отговорен редактор
Новините днес