Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Поливане на орхидеята след пресаждане - ето как е правилно да се прави

16 ноември 2023, 16:06 часа

Орхидеята е доста капризно растение. Много домакини чакат дълго време, за да ги зарадва отново с красивите си цветове.

Цъфтежът на орхидеите зависи от много фактори: правилното местоположение, грижата и качеството на субстрата. Понякога цвето се нуждае от пресаждане, за да започне да цъфти отново.

Дори най-капризната орхидея ще започне да цъфти с помощта на ориз

Ако трябва да го преместите в друга саксия или просто да смените субстрата, трябва да го поливате по правилния начин, за да се адаптира бързо към новите условия. Причината е, че субстратът, който се продава в магазина, е сух и ако поставите това цвете в суха среда, то неизбежно ще изсъхне.

Как да поливаме oрхидеята след пресаждане?

Първо, препоръчително е да добавите торове или други вещества към водата, за да помогнете на растението да се справи със стреса от трансплантацията. Може да добавите добавки, съдържащи азот, калий, магнезий или други минерални торове, подходящи за това цвете.

Второ, водните процедури започват веднага след пресаждането. Използвайте утаена и чиста вода със стайна температура. Трето, водата се излива в контейнера, докато субстратът се утаи, след което саксията заедно с цветето се поставя в купа с вода. И накрая: след поливане растението трябва да се постави на тъмно място за една или две седмици.

Правилно поливане на орхидеи

Поливането на цветето след закупуване също не трябва да се извършва веднага. Направете това не по-рано от седмица по-късно, ако почвата е суха. Основното нещо е да не прекалявате с количеството вода и да не позволявате на водата да застоява. Поливайте с утаена мека вода със стайна температура. В идеалния случай поставете растението в съд с вода за 30 минути и след това оставете излишната вода да се отцеди.

Орхидеите се продават в прозрачни технически саксии. Чрез тях лесно се вижда състоянието на корените на растението. Ако видите много сухи и особено гнили корени, цветето трябва да бъде презасадено след покупката, като отрежете повредените корени. Третирайте секциите с активен въглен, сменете напълно замърсената почва и третирайте корените с противогъбично средство.

Също така си струва да пресадите цветето след покупка, ако не ви харесва почвата или корените му вече са надраснали значително саксията и просто не се побират в нея. Но това вече не е спешна процедура - тя може да се извърши 2-3 седмици след закупуването на растението. За презасаждане е най-добре да изберете специална саксия с добри дренажни отвори за оттичане на излишната вода, което улеснява поливането.

Още: Подправката, която ще съживи умиращата орхидея

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес