Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Полезна или вредна е утайката от кафе за доматените растения

12 август 2024, 09:25 часа

Опитвате се да разберете дали трябва да сложите малко утайка от кафе върху доматите във вашата градина, но не сте сигурни дали утайката от кафе е добра или лоша за доматите? В тази статия експерт по земеделие и градинарство изследва дали утайката от кафе е безопасна за доматите или има други алтернативи.

Още: Практичен съвет: Ето как да белите домати за консервиране за секунди

Отговор и разбиване на митове

Ако потърсите онлайн, ще намерите безброй статии за всички предимства, които утайката от кафе може да добави към вашата градина . От торене, през мулчиране, до предотвратяване на болести, изглежда, че само малко от нея е всичко, което решава всичките ви градински проблеми!

Но дали науката всъщност подкрепя тези широко разпространени твърдения? Всъщност има направени проучвания, които показват, че добавянето на утайка от кафе директно във вашата градина е вредно, а не полезно. Нека да разгледаме някои от най-популярните митове и как те се оправдават.

Мит 1: Тя добавя хранителни вещества към вашите домати

Това определено е най-често срещаното твърдение относно използването на утайка от кафе във вашата градина. Утайката от кафе съдържа около 2% азот и следи от фосфор и калий. Тези макронутриенти са наистина важни за растежа на вашите домати. Определено е разбираемо защо мнозина смятат кафето за отличен тор с бавно освобождаване за домати.

На теория това трябва да работи. Тъй като утайката се разгражда в почвата, тя естествено ще освободи хранителни вещества. Те няма да осигурят незабавни хранителни вещества, но с течение на времето ще увеличат нивата им в почвата.

Въпреки това, ако искате да замените тора си с утайка от кафе, може да искате да го преосмислите. Дори най-средният тор с бавно освобождаване, предназначен за домати, има много по-високи концентрации на азот, фосфор и калий.

Минималната концентрация от 2% в утайката от кафе няма да помогне на вашите растения в ранната фаза на растеж, когато доматите се нуждаят от много азот, за да стимулират растежа на листата.

Доматите са бързо растящи, гладни за хранителни вещества растения. Направете услуга на вашите растения и инвестирайте в органични торове, специфични за доматите, които са предназначени да помогнат на вашите растения да растат ефективно на всеки етап от техния цикъл на растеж.

Мит 2: Тя подкиселява почвата

Това вероятно е вторият най-често срещан мит за добавянето на утайка от кафе към вашите доматени растения. Доматите виреят в леко кисела среда. Те са най-щастливи при ниво на pH 6-6,5.

Можете лесно да тествате почвата си у дома с pH метър или ленти за тестване на почвата, за да видите къде естествено попада почвата ви. Ако почвата ви е твърде алкална, ще трябва да я промените с подкислител на почвата (това е много по-лесно да направите, когато засаждате домати в контейнери).

Кафето се смята за киселинно, така че не е чудно, че е смятано за „хак“ за подкисляване на почвата. За съжаление, е са само леко кисела и често се смята, че има по-неутрално ниво на pH (най-често около 6,5-6,8).

Мит 3: Тя прави добър мулч

Мулчирането е изключително важно във вашата градина. Това е особено важно в и около доматените растения. Мулчът осигурява защита срещу прекомерна топлина, помага на почвата да задържи влагата, предотвратява обратното пръскане на вода (което може да разпространи гъбични заболявания) и обезкуражава плевелите.

Можете да използвате много органични материали като мулч. Слама, окосена трева, дървени стърготини и натрошени листа са всички неща, които можете да пренасочите от двора си (ако не е третиран с хербицид/пестицид).

На хартия изглежда, че кафето би било чудесно допълнение към този списък. Утайката е с фина текстура като кокосово влакно, това е органичен материал и бавно освобождава макронутриенти с течение на времето. В действителност добавянето на утайка от кафе във вашата градина като мулч може да причини повече проблеми, отколкото да реши.

Въпрос номер едно е водата. Докато седи, утайката от кафе се уплътнява и образува твърд слой върху почвата. Това може да причини хидрофобна повърхност. Вместо да помагат на почвата да задържа вода, тези втвърдени почви пречат на водата да достигне до почвата … и до корените на вашите домати. Ако слоят е достатъчно дебел, той също може да причини проблеми с аерацията в почвата, което може да задуши корените на вашето растение.

Мит 4: Тя е добра бариера срещу плевели

Поддържането на вашата градина чиста от плевели може да изглежда като безкрайна задача. Добрата новина е, че можете да засадите някои цветя и билки с вашите домати, за да намалите част от работата си. Настурциите, невенът, дивият лук и босилекът правят отлични бариери срещу плевелите около вашите домати и имат допълнителното предимство на борбата с вредителите!

Но въпросът е дали утайката от кафе би била добра бариера срещу плевелите. В предишния раздел открихме, че твърдият, компактен слой, създаден от „мулч“ от смляно кафе, пречи на почвата да получи достатъчно вода и въздух.

На хартия това би означавало, че би било отлична бариера срещу плевели! Плевелите няма да растат там, където няма вода и въздух. Въпреки че това е вярно, сега знаем, че това състояние е вредно за вашите домати. Ако действието, което предприемате, убие вашите доматени растения, всъщност няма значение дали плевелите растат или не.

Мит 5: Тя възпира вредителите

През 2002 г. Университетът на Небраска проведе проучване, за да разгледа ефекта от използването на кофеин като репелент върху охлюви. Те открили, че при определени нива концентрираният кофеин се превръща в смъртоносен невротоксин за вредителите. Това изследване, разбира се, е екстраполирано, за да означава, че утайката от кафе има същия ефект... защото кафето съдържа кофеин.

Проблемът с посочената екстраполация е, че е доказано, че те имат минимални нива на кофеин. Ако поръсите земя около растението си, охлювите просто ще преминат и пак ще изядат всичките ви сочни домати.

Също така няма доказателства, че тя възпира други вредители по доматите като листни въшки, бълхи бръмбари или бели мухи. Ако искате да възпирате вредители или да изкоренявате нашествие, ще бъде много по-добре да се съсредоточите върху лекарства, които са насочени към този конкретен вредител. Можете също така да опитате да засадите вашите домати заедно, което е естествено и действа като естествено възпиращо средство.

Мит 6: Тя предотвратява гъбични заболявания

Гъбичните заболявания могат да бъдат опустошителни за вашите доматени растения. Често, докато забележите проблем чрез извиване на листата или пожълтяване, болестта е доста напреднала. Много болести са фатални за растението, освен ако не бъдат хванати в най-ранните етапи.

През 2016 г. е публикувано проучване, разглеждащо ефикасността на концентрираните нива на кофеин върху гъбичната активност в почвата. Знаем, че гъбичните заболявания често се предават на доматите чрез замърсена от почвата вода, която се пръска обратно върху долната страна на листата. Ако можехме да намалим активността на гъбичките, това би било страхотно!

Проблемът обаче е същият с проблема с плужека, споменат по-горе. Концентрираните нива на кофеин просто не са достатъчни в утайката от кафе. Промяната на почвата или добавянето им към компост вероятно ще помогне за общото здраве на вашата почва, но това няма да постигне същите резултати като проучването.

Други проучвания като това разглеждат как различни промени в почвата (включително утайка от кафе) повишават микробната активност във вашата почва, като по този начин потискат гъбичните заболявания. Проучването, за съжаление, разглежда само един вид заболяване – Fusarium Wilt – и то само при спанака. Така че докато резултатите бяха обнадеждаващи, потенциалното въздействие е неизвестно за други видове растения или други гъбични заболявания.

Мит 7: Да компостираме!

Една здрава компостна купчина се нуждае от определено съотношение на въглеродни към азотни материали, за да се разгради ефективно и да осигури на вашите растения хранителните вещества, от които се нуждаят. Това наистина просто означава, че вашият компост се нуждае от здравословна комбинация от „зелени“ и „кафяви“ материали.

Те се считат за „зелен материал“ (тези с високо съдържание на азот) точно като остатъците от храна, окосената трева и черупките от яйца. Кафявите материали – нарязана хартия, слама или есенни листа – са богати на въглерод и представляват другата страна на уравнението за компостиране.

Още: Съвети от експерт: Късната болест по доматите може да бъде предотвратена

Общото правило е, че до 20% от вашата компостна купчина може да се състои от утайка от кафе. Би било някак шокиращо, ако наистина сте постигнали това ниво, така че не се притеснявайте. Просто се стремете към здравословна комбинация от зелено и кафяво; вашият компост ще свърши тежката работа!

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес