Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Подрязване на вечнозелени азалии: Стъпка по стъпка

28 юни 2023, 19:46 часа

Ако отглеждате красиви азалии в своята цветна градина, трябва да знаете, че подрязването е основна задача за поддръжката им. Това им помага да поддържат формата и размера и насърчава здравословния растеж и обилния цъфтеж. Ако подрязвате грешно, това може да увреди растенията и да намали потенциала им за цъфтеж. Разгледайте стъпка по стъпка процеса на подрязване на азалиите и постигнете най-добри резултати при тяхното развитие и цъфтеж.

Подрязването на азалии най-често се налага при отстраняване на повредени части, мъртви или болни такива. Друга причина е поддръжане на формата и височината, защото някои видове могат да станат много високи.

Друг плюс на подрязването е подмладяване на по-стари азалии, които са станали прекалено високи, рядки или дългокраки. Този процес стимулира нов и буен растеж, възстановявайки здравето и външния вид на растението.

Цветя, които нямат нужда от подрязване през ЛЯТОТО

При резитбата за подмладяване правите разрези точно над възел или пъпка, за да насърчите нов растеж. Най-добрата техника е подрязване на ⅓ от старата дървесина в различни етапи на подрязване, разпределени в продължение на три години. Този метод намалява стреса и растението се възстановява по-добре.

Подрязване на вечнозелени азалии: Стъпка по стъпка

- Подрязване на вертикални издънки: Вечнозелените азалии произвеждат високи вертикални издънки, които можете да подрязвате, за да поддържате формата на растението.

За да подрежете вертикални издънки, отрежете ги близо до мястото, където произхождат от главното стъбло или клон. Той гарантира премахването на цялата издънка, предотвратявайки по-нататъшното нарастване на височина.

- Подрязване за гъстота: Ако искате вашите растения да са по-гъсти - потърсете свежите издънки, които са изникнали след последната сесия на подрязване. Те ще имат по-светъл цвят с по-малки листа и са тези, които трябва да отрежете, за да насърчите по-плътен растеж

Най-красиви многогодишни растения, които цъфтят през цялото лято

- Резитба за подмладяване: По-старите растения може да ги подмладите чрез подрязване. Отрежете здрави растения в рамките на 15-20 см, за да насърчите свеж, енергичен растеж. За по-масово подрязване разпределете процеса в продължение на три години.

- Управление на дългокракия растеж на сянка: Вечнозелените азалии имат гъст растеж и някои части от растенията може да имат дълъг растеж поради прекомерна сянка. Можете да промените дългокракия растеж на вашите азалии, като премахнете долните клони или листа.

Сашка Христова
Сашка Христова Отговорен редактор
Новините днес