Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Подправките, които опитните градинари засаждат до пипера

01 април 2024, 06:50 часа

Богатата реколта на пипера зависи пряко не само от правилната грижа за него, но и за правилно подбраните съседи. В това отношение някои подправки оказват положителен ефект. Те предпазват чушките от болести и вредители, като по този начин увеличават реколтата. В това отношение най-подходящи са магданоз, копър, майорана, кориандър босилек и зелен лук .

Подправки, които да засадите до пипера

Тези подправки могат да станат по-високи с течение на времето. Затова е необходимо те да се отрежат и да се оставят корените им в почвата. Това е полезно за подобряване за нейния състав. Между магданоза и пипера няма пряка „конфронтация“ между културите. Магданозът също рядко става твърде висок.

Кога е най-добре да засадите разсад пипер през март 2024

Можете да засадите майорана, но в същото време трябва да оставите адекватно разстояние от пипера: подправката може да стане твърде висока.

Мащерката често се отглежда до пипера. С аромата си тя отблъсква вредителите. Ароматната подправка се засажда на слънчеви или минимално засенчени места, тъй като на сянка растението не се разклонява. То предпочита леки, добре дренирани почви с неутрална киселинност. Когато подготвяте място за засаждане на тежки почви, се препоръчва да добавите пясък при копаене, за да подобрите водопропускливостта. Освен това мястото, където расте мащерката, трябва да бъде защитено от течение.

Мащерката е устойчива на суша и не толерира стагнация на вода - това води до увреждане и гниене на кореновата система. Умереното поливане се извършва само в много сухи периоди, както и в суха пролет през периода на активен вегетационен период и подготовка за цъфтеж. За да се избегне стагнация в дъждовни дни, почвата около растението се мулчира с фин чакъл.

Какво друго може да засадите до пипера?

Доматите също са сред подходящите съседи на чушките. Те изискват еднакви условия на отглеждане и използване на едни и същи продукти за защита срещу болести и вредители. В този случай доматите и чушките често се комбинират успешно в оранжерия. В случая е важно да се помни, че доматите изискват повече чист въздух и по-често проветряване от чушките. Това обаче не оказва особено влияние върху общия добив на тези култури, когато се засаждат заедно.

Патладжаните също растат добре в съседство със сладки чушки. Освен това чушките могат да се отглеждат заедно с лук, моркови и краставици.

Чушките може да се отглеждат до тиква. Но в такива случаи трябва да се вземе предвид мащабът на тиквените храсти с дълги лози и огромни листа.

Отглеждане на здрав и силен разсад пипер - ето как се прави

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес