Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Подхранване с пепел: 3-те най-добри рецепти на опитните градинари

09 септември 2023, 13:32 часа

Според много градинари пепелта е най-добрият избор за подхранване на растенията. Тя е отличен органо-минерален тор, с който можете да извършвате както кореново, така и листно подхранване. Съдържа цял набор от полезни елементи, които могат да задоволят почти всички нужди на отглежданите култури. Когато торите растения с нея, трябва да се съсредоточите върху нуждите на културите.

Въвежда се в прекомерно кисела почва при оран, при засаждане на грудки или разсад, както и за подхранване на възрастни растения. Ако се прилага за кореново подхранване, трябва да се комбинира с поливане.

Не се препоръчва да се смесва с органични и амонячни торове (за да се избегне загубата на амоняк), както и с водоразтворими фосфорни торове (пепелните торове намаляват усвояването на фосфатите от растенията).

2 зеленчука, които още сега трябва да полеете с пепел - реколтата им ще надмине очакванията ви

Ето и кои са 3-те най-добри начина за подхранване с нея.

Най-добрите торове с пепел

За да приготвите разтвор, ще трябва да добавите 1 литър остатъци от изгаряне на дървесина към кофа с вода и да разбъркате добре.

Някои градинари също добавят към течността чаша оцет (киселината първо се смесва с прахообразната съставка и след това, когато реакцията настъпи под формата на съскане, се добавя с вода). Няколко часа след приготвянето този концентрат се разрежда с вода в съотношение 1 към 10 и лехите се напояват.

Отвара - за да получите този продукт, който несъмнено е полезен за растенията, трябва да комбинирате 3 кг от сухата съставка с 5 литра вода. Изчакайте сместа да заври и я оставете в това състояние за около 30 минути, след което добавете още 5 литра вода и оставете за 2 дни.

Получената отвара се разрежда в следните пропорции преди употреба, в съотношение 1 към 10.

За приготвяне на инфузията ще ви трябват 3 кг от прахообразната съставка и 5 литра вода - залейте сухото вещество с вряла вода, разбъркайте и оставете да изстине.

След това добавете достатъчно вода, така че обемът на инфузията да достигне 10 литра и след 2 дни разредете с вода (1:10). След това можете да използвате приготвения разтвор.

Трите основни полезни компонента в коментираното средство за подхранване на градинските култури са калций, калий и магнезий. Използването на посочените торове в градината е оправдано само ако има липса на тези вещества в почвата, Излишният тор, приложен без мярка, може да навреди на растенията. Това са признаците, които издават, че растенията имат нужда от подхранване с някой от изброените по-горе разтвори:

  • изсъхване на листата, а розите спират да ухаят
  • загуба на листа
  • внезапно обезцветяване на листата
  • загиване на издънки
  • тъмни петна по плодовете

Още: Смесете пепел и оцет - всеки градинар трябва да знае този трик

 

 

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес