Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Отглеждане на здрав и силен разсад пипер - ето как се прави

13 март 2024, 14:26 часа

Пиперът е любима култура на много градинари. За да може разсадът да стане силен и реколтата да ви зарадва, са необходими много усилия. Основните са висококачествени семена, питателна почва, светлина, топлина и навременно поливане. Разсадът се засажда в открита или защитена земя, когато заплахата от замръзване премине и почвата се затопли до 15-17 ° C. Към момента на засаждане растенията трябва да са на 60-80 дни. Късните и среднозреещите сортове пипер могат да се засадят през втората половина на февруари, а ранозрелите - в началото на март.

Отглеждане на разсад на пипер 

Когато избирате семена от пипер, обърнете внимание на срока на годност. Ако използвате собствени семена, трайността им е средно 4 години.

Кога е най-добре да се сее разсад пипер?

За да подобрите покълването на семената, преди сеитбата ги накиснете за един ден в разтвор на течен сложен органоминерален тор. За да направите това, пригответе разтвора според инструкциите, посочени на опаковката. Завитите в кърпа семена се потапят в разтвора за 10-15 минути, след което се изваждат и се поставят в същата кърпа да набъбнат при температура 23-25°C.

Не можете да оставяте семена, накиснати в голямо количество течност за дълго време, тъй като те нямат кислород и това ще повлияе негативно на покълването и може да доведе до гниене.

В допълнение към течния сложен тор, семената на пипера могат да се накиснат в инфузия на дървесна пепел (1 чаена лъжичка на чаша вода).

За да отглеждате разсад от чушки, трябва да изберете контейнери, които ще ви позволят да пресадите растенията, без да повредите кореновата система. В крайна сметка корените на пипера са нежни и чувствителни. Торфените хумусни таблетки и торфените саксии са идеални за това. Те имат важно предимство: осигуряват на кореновата система достъп на кислород.

Поставете торфените саксии в пластмасов съд, напълнете ги с почва и поливайте с утаена вода при стайна температура. Когато водата се абсорбира, разпръснете семената и ги поръсете с подготвена почва (дебелина на слоя - 1 см).

Ако въздухът в стаята ви е сух, внимателно следете влажността на почвата в контейнерите. Торфените хумусни таблетки и торфените саксии изсъхват бързо.

Първото подхранване на пипера трябва да се извърши след появата на истинския лист. Можете да използвате течен сложен органоминерален тор. Течната форма предотвратява изгарянето на незрелите корени, а органичният компонент активно стимулира растежа и развитието на растението.

Пригответе разтвора на тора, както е указано на опаковката. Поливайте разсада внимателно, като избягвате прекомерното овлажняване на почвата. Повторете торенето на всеки 7-10 дни, като го комбинирате с поливане.

Здрав и силен разсад от пипер само 14 дни - ето какво правят опитните градинари

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес