Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Отглеждане на обикновена петниста ОРХИДЕЯ: Градинарите споделят

21 ноември 2023, 17:42 часа

Орхидеите са познати и обичани цветя, като са част от едно от най-големите семейства цъфтящи растения. Има около 27 000 вида, разпространени по цял свят. По-голямата част от орхидеите са епифитни, което означава, че извличат влагата и хранителните си вещества от въздуха и обикновено растат високо в короните на тропическите гори.

Няколко вида орхидеи, като Spiranthes aestivalis, вече са изчезнали, докато други, като Epipogium aphyllum, са на ръба на изчезването. За разлика от тях петнистата орхидея - Dactylorhiza fuchsia, е често срещана. Тя е много издръжлива, като вирее в много различни местообитания, включително влажни зони, като блата, мочурища и влажни ливади, и по-сухи райони като дюни, варовикови тревни площи и краища на гори.

Дори най-капризната орхидея ще започне да цъфти с помощта на ориз

Как да отглеждаме обикновени петнисти орхидеи?

Петнистата орхидея може да се отглежда успешно в градината. Растенията са толерантни към различни почвени условия и са плодовити производители на семена. Ако осигурите добри условия и се грижите правилно за тях, орхидеите могат да се развият в красиви колонии.

Отглеждане

Обикновените петнисти орхидеи могат да се отглеждат в много градини, поради способността им да виреят в ливади, алпинеуми и контейнери. Подходящи са за отглеждане и в зони с диви цветя.

Отглеждайте Dactylorhiza fuchsii на частична сянка или на слънце в алкална, влажна, но добре дренирана почва. Може да засадите растенията и в саксии. Напълнете саксия с многофункционален компост без торф и почва с високо съдържание на хумус и добавете перлит или песъчинки, за да подобрите дренажа.

6 полезни съвета за отглеждане на ОРХИДЕИ у дома

Грижа за обикновена петниста орхидея

Това растение изисква много малко грижа щом успее да се установи. Те са „спящи през зимата“ видове, което означава, че умират обратно в началото на есента и нова розетка от листа израства през пролетта. Ако отглеждате растенията в саксии, трябва да се поставят на полусянка. Поливайте през вегетационния сезон.

Сашка Христова
Сашка Христова Отговорен редактор
Новините днес