Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Отглеждане на копър - ето какво трябва да знае всеки градинар

20 май 2024, 16:00 часа

Копърът е една от най-популярните и обичани свежи подправки, която е високо ценена заради уникалния си аромат и богат витаминен състав.

Използва се в салати, супи, сосове и много други ястия, като им придава особен вкус и свежест. Отглеждането на копър е свързано с някои тънкости, известни само на опитните градинари. 

За да получите добра реколта от тази свежа подправка, трябва да познавате нейните характеристики и да създадете оптимални условия за нейното отглеждане.

Каква е разликата между резене и копър?

Тънкости при отглеждането на копър

Копърът е светлолюбиво растение, така че трябва да изберете открити слънчеви места за засаждането му. На сянка той ще расте зле, стъблата ще станат тънки и удължени, а ароматът ще бъде по-слабо изразен.

Оптималната продължителност на дневната светлина, необходима за растежа на копъра, е 12-14 часа. При липса на слънчева светлина може да се използва допълнително изкуствено осветление.

Копърът предпочита рохкава, плодородна почва с неутрална или леко кисела реакция. Тежката глинеста почва не е подходяща за отглеждането му, тъй като затруднява достъпа на въздух до корените и може да доведе до загниване на растенията. Преди засаждане на семена се препоръчва да се изкопае почвата и да се добавят органични торове като компост или хумус.

Коментираната култура се нуждае от редовно и умерено поливане. Преовлажняването на почвата може да доведе до развитие на гъбични заболявания, а липсата на влага може да доведе до пожълтяване и увяхване на листата.

Копърът трябва да се полива според нуждите, като почвата се поддържа влажна, но не мокра. При горещо време поливането може да се увеличи.

Копърът е студоустойчива култура, чиито семена започват да покълват още при температура от +3 °C. Оптималната температура за растеж и развитие на това растение е +18-20 °C. По-възрастните растения издържат на краткотрайни студове до -5 °C.

За да получите обилна реколта, се препоръчва копърът да се подхранва със сложни минерални торове. Първото подхранване се извършва 2-3 седмици след появата на разсад, второто - по време на периода на пъпкуване. Можете също да използвате органични торове, като инфузия от оборски или птичи тор.

Навременната сеитба е ключът към успешната реколта. Копърът може да се сее няколко пъти на сезон, започвайки в началото на пролетта и завършвайки в края на лятото. Благодарение на това ще разполагате със свежата подправка през целия градински сезон. Семената от копър се засяват на дълбочина 1-2 см, като се спазва разстояние между редовете 20-30 см.

Копърът се разбира добре с много градински култури, като краставици, зеле, моркови и цвекло. Отблъсква вредителите и подобрява вкуса на съседните растения. Не се препоръчва да се засажда до кимион и магданоз, тъй като тези растения могат да се опрашват кръстосано и да загубят своите сортови качества.

Копърът може да бъде засегнат от листни въшки, паякообразни акари и морковени мухи. За борба с вредителите можете да използвате народни средства, като инфузия на кори от чесън или лук, както и биологични препарати. Най-често срещаните болести по копъра са брашнестата мана и черния крак. За да се предотвратят заболявания, е важно да се спазват правилата на сеитбообращението.

Листата на копъра започват да се режат, когато растенията достигнат височина 10-15 см. Откъснатите листа могат да се съхраняват в хладилник за няколко дни, замразени или изсушени.

Как да отгледате буен и ароматен копър: съвети от опитни градинари

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес