Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Отглеждане на картофи в компост: Възможно ли е?

11 април 2023, 18:33 часа

Богатият на органични вещества компост доставя голяма част от хранителните вещества, от които картофените растения се нуждаят, за да растат и произвеждат грудки, но дали чистият компост е твърде богат?

Можете ли да засадите картофи в компост?

Отговорът на този въпрос не може да бъде категоричен. Трябва да вземете предвид състава на компоста. Няма две еднакви купчини компост.

Компостът, направен със съставки с високо съдържание на азот, като птичи тор, естествено ще има по-високи съотношения на азот към калий и фосфор. Излишъкът от азот често се свързва със слаби добиви при отглеждане на картофи в компост.

Неправилно или непълно компостираните торове могат да съдържат бактерии, вредни за картофите. Картофите могат да растат в компост, но резултатите могат да бъдат различни и неочаквани. Има обаче по-добри начини за използване на компост при отглеждането на картофи.

Кога и как да приберете реколтата от картофи?

Съвети за отглеждане на картофи в компост

- Изменение на почвата – Вместо директно да отглеждате картофите в компостна среда, добавете много органичен компост, когато обработвате почвата преди засяване. Кореноплодите растат най-добре в рохкава почва с добър дренаж. Може да подобрите такъв тип почва с добавяне на компост.

– Използвайте компост, когато отглеждате картофи на хълмчета. Техниката на хълмиране на картофи увеличава добивите, предпазва плевелите и насърчава картофените растения да растат по-високо.

Компостът осигурява рохкава среда, така че клубените да могат лесно да се разширяват, без да се усукват или набиват вдлъбнатини от тежка почва или камъни.

Кога и как да засадите картофите за голяма реколта?

- Картофи в контейнери – Култивирането на контейнерни картофи в почва от компост е друга често използвана градинска техника. На дъното на контейнера се поставя малко количество компост, след което се засаждат картофите за семена. Докато картофите растат, повече компост периодично се наслоява със слама в контейнера. Бавното добавяне на компост предотвратява тези големи изблици на хранителни вещества, които могат да причинят бърз растеж на релените части, за сметка на производството на грудки.

- Компостни смеси в торби – Пробийте няколко дупки в дъното на торбата за дренаж, след което отрежете горната част. Отстранете цялата почва, освен последните 10-15 см. След това засадете семената на картофите. Докато продължават да растат, бавно добавете обратно почвената смес, като се уверите, че върховете на растежа на картофените растения остават открити. След като картофите са събрани, сместа от компост-почва може да се добави към градината или цветните лехи, при условие че картофите са останали без болести и вредители.

Сашка Христова
Сашка Христова Отговорен редактор
Новините днес