Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Отглеждане и грижа за РОЗИ в цветната градина

31 юли 2023, 16:11 часа

Розите са кралиците на цветната градина и е чудесна идея да ги имате у дома, за да се радвате на красотата им. Полагайте правилна грижа, за да имате успех.

Сезони на засаждане

Розите с гол корен могат да се засаждат през месеците на покой между ноември и март. А розите, отглеждани в контейнери, могат да се засаждат по всяко време на годината.

Избор на правилното местоположение

Правилното местоположение за засаждане е изключително важно за вашите рози. Засаждането на грешно място може да включва сенчести зони или ветровити места – това са често срещани грешки, които да избягвате. Съобразете и какви други растения засаждане наоколо, за да няма конкуренция за слънце, вода и хранителни вещества.

Количеството слънчева светлина е важен фактор, който трябва да имате предвид, когато избирате място за отглеждане на вашите рози. Съобразете се и със сорта, който сте избрали. Нужни са им поне 4 часа слънце на ден. Не ги засаждайте твърде близо до прегради, дървета или големи растения, защото корените им се нуждаят от пространство.

Отглеждане на РОЗИ в саксия: Основни препоръки от градинарите

Правилно засаждане

При засаждане на розите направете голяма дупка, за да може да побере корените. На мястото на засаждане може да добавите смесване на компост или добре угнил оборски тор. Така ще увеличите хранителните вещества и ще помогнете на розата да расте по-добре.

Поставете розата в дупката и се уверете, че присадката е заровена точно под линията на почвата, преди да запълните дупката и да стегнете почвата, за да сте сигурни, че няма въздушни джобове.

Добрата грижа за розите

Умиращи рози

Традиционните рози са склонни да цъфтят веднъж и изобилно, докато модерните рози с многократен цъфтеж започват по-бавно, но изпращат нови цъфтежи през цялото лято.

Най-често допусканите грешки при отглеждането на РОЗИ

Подрязване на рози

Важна част от грижата за розите е тяхното подрязване. Трябва да разберете кога и как да го правите, за да имате успех и цветята да растат здрави.

Подрязвайте ги преди да се разлистят, за да предотвратите повреждане на пъпки и издънки. Перфектното време е през октомври или ноември.

Поливане на рози

Друга важна част от грижата за розите е поливането. Поливайте добре, докато растението се установи, а след като се вкорени може да оцелее с естествената влага в почвата. Поливайте сутрин, като насочите струята на водата към корените и избягвате листата.

Мулчиране и подхранване

Мулчирането също е много важно за вашите рози. То ще осигури известна защита, ще помогне за задържане на влага и ще осигури ценни хранителни вещества, за да помогне на вашите рози да процъфтяват.

Преди мулчиране добавете шепа тор с бавно освобождаване около основата на растението, като избягвате дървесните стъбла. Нанесете обилно няколко инча мулч в кръг. Направете това през пролетта – през март, април – и отново през есента.

Сашка Христова
Сашка Христова Отговорен редактор
Новините днес