Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

От какво се нуждаят розите през септември: Как да се грижите за тях през есента, за да са силни през зимата

15 септември 2024, 12:31 часа

Розовите храсти цъфтят за последен път през септември. Градинарите може би се чудят как най-добре да ги приготвят преди настъпването на зимата. Оказва се, че в началото на есента няма много работа, но всяка грижа е ценна. Разберете какво да направите, за да сте сигурни, че розите ще цъфтят и през следващия сезон.

От какво се нуждаят розите през септември?

Септември е твърде късно да режете розите. Последният момент за извършване на тази процедура беше първата половина на август. Началото на есента е време да се режат само главите на отпадналите цветя. През този период твърде радикалното подрязване може да стимулира по-нататъшното развитие на растението.

Още: Торене на розите през есента - кои са най-добрите варианти

През септември може да се извърши поддържаща резитба. Това е подходящо време да премахнете всички мъртви, болни и почернели издънки от растението. Отстранете и младите издънки в основата на розата - в резултат на поливането те могат да започнат да гният и по този начин да допринесат за развитието на гъбични заболявания. След отрязването ще можете ясно да видим основата на храста - уверете се, че около него не се крият вредители. Оставете само здравите и млади издънки.

Този месец също е добра идея да проверите листата за признаци на болести. Под листата може да се крият паякообразни акари или щикалки - те обичат да се появяват по това време на годината. Струва си да действате, когато видите първите им следи.

Как да „оплодите“ розите през есента?

Още: Стар метод за размножаване на рози, с който ще имате уникални сортове

През септември си струва да се гарантира, че издънките на розата стават дървесни възможно най-скоро. Благодарение на това първите ниски температури няма да им се отразят негативно. Ако розите не започнат да презимуват преди да настъпят студове, те могат да пострадат много. Поради тази причина не ги подхранвайте с тор, който би удължил растежа им. Най-вредни ще бъдат азотните торове, които активират растежа на издънките. По-добре е да не поемате рискове и да оставите розите сами да се подготвят за пристигането на ниските температури.

През септември можете да подсилите розите с помощта на есенни торове, съдържащи фосфор и калий. Тези съставки помагат на храстите да станат по-бързо дървесни и ги предпазват от замръзване. Имате време за тази процедура до края на октомври.

Един литър пълномаслено мляко ще накара розите да цъфнат отново. Как да си направите тор?

Елица Христова
Елица Христова Отговорен редактор
Новините днес