Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Орхидея: ТОП 5 съвета за зимна грижа, за да имате успех

19 декември 2023, 13:34 часа

Орхидеята е перфектно допълнение към всеки интериор, заради своята елегантност и красота. Дори и да сте успешен градинар и да отглеждате това цвете от години – зимните месеци може да ви създадат проблеми. Може да се изправите пред проблема как да помогнете на вашето растение, обичащо тропическите температури, през най-сухото и най-студено време на годината. Има няколко лесни стъпки, които може да следвате, за да имате успех и цъфтеж чак до пролетта.

Зимна грижа за орхидеята

Следвайте тези съвети от добрите градинари, за да се ориентирате по най-добрия начин през следващите месеци как да се грижите за орхидеята.

Дори най-капризната орхидея ще започне да цъфти с помощта на ориз

Поливане

В зависимост от климата, в който живеете, и сухия въздух в дома ви – ще трябва да коригирате поливането на вашите растения. Ако три кубчета лед на седмица са достатъчни, сухата топлина може да накара вашата орхидея да изсъхне по-бързо и да изисква малко повече влага.

Но все пак трябва да внимавате да не преполеете орхидеята. Проверявайте корените редовно. Добре напоената орхидея има плътни и зелени корени. Ако забележите, че корените на вашата орхидея започват да изсъхват, може да коригирате леко поливането, за да осигурите на растението допълнителната влага, от която се нуждае.

Влажност

Докато държите орхидеята си вътре, температурата не би трябвало да е проблем през зимните месеци. Но трябва да следите влажността на въздуха. Има няколко възможности за увеличаване на влажността за вашето растение, ако е необходимо.

Може да поставите вашето растение върху плитка тава, пълна с камъчета и вода. Така водата ще се изпарява около растението и ще създаде необходимата влага. Може да пуснете овлажнител за няколко часа всеки ден в стаята. Трети вариант за повишаване на влажността е да държите орхидеята си в банята през зимните месеци.

Грижа за орхидеята през ЗИМАТА за повече цветове

Слънчева светлина

През зимата дните са по-кратки, а с това и слънчевата светлина за вашата орхидея. Така че може да преместите растението на по-слънчево място. Уверете се, че сте намерили място, което получава много непряка естествена светлина за най-щастливото и здраво растение.

Течение

Топлият, сух въздух, излизащ от вентилационните отвори за отопление на дома ви, може да представлява опасност за вашата орхидея. Растението не трябва да бъде близо до отоплителни уреди или на място, където става течение.

Жълти листа

Обикновено пожълтелите листа на орхидеята означават, че вашето растение не е получило достатъчно индиректна естествена светлина. Може да го преместите и да наблюдавате листата отново.

Сашка Христова
Сашка Христова Отговорен редактор
Новините днес