Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Орхидеи: Правилното поливане за здрав и красив цъфтеж

22 юни 2023, 16:00 часа

Орхидеите са едни от най-изящните и елегантни цветя, които можем да отглеждаме у дома. За да се радваме на тяхната красота и да ги поддържаме здрави и силни, е важно да ги поливаме правилно. Правилното поливане гарантира формирането на здрава коренова система и дълготраен цъфтеж на цветето. В следващите редове ще ви представим няколко метода за поливане на орхидеи и ще ви разкажем кога е най-добре да ги използвате.

Правилното време за поливане

За да определите кога е най-добре да полеете вашата орхидея, трябва да наблюдавате корените й. Ако забележите, че корените са придобили бял или сив цвят, това е ясен сигнал, че цветето има нужда от вода. Въпреки че орхидеите са известни със своята способност да се справят със сушата, редовното поливане е от съществено значение за тяхното благополучие.

Методи за поливане на орхидеи

Съществуват няколко метода за поливане на орхидеи, които могат да бъдат използвани в зависимост от предпочитанията ви и условията на отглеждане на цветето.

Методът с леген

Един от най-популярните методи за поливане на орхидеи е чрез поставяне на саксията в леген с вода. За да използвате този метод, напълнете легена с вода и поставете саксията с орхидеята в него. Оставете я да престои във водата за около 10-15 минути, след което я извадете и оставете излишната вода да се отцеди. Този метод е особено полезен, когато корените на орхидеята са изсъхнали и имат нужда от допълнителна хидратация.

Орхидея у дома: От колко светлина се нуждае?

Методът с поливане в саксията

Друг метод за поливане на орхидеи е чрез изливане на вода директно в саксията. За да използвате този метод, излейте около половин чаша вода в саксията, заобикаляйки центъра й. Това ще помогне на водата да се разпредели равномерно по корените на орхидеята. През следващите дни можете да повторите процедурата, като изливате половин чаша вода в саксията сутрин и вечер. Така ще осигурите постоянна хидратация на цветето и то ще се чувства комфортно.

Важни съвети за поливане на орхидеи

При поливането на орхидеи е важно да се спазват някои препоръки, за да се гарантира успешното им отглеждане:

Никога не поставяйте саксиите с орхидеи на прозореца, особено през зимата. Прекомерната студено и влажност може да навреди на цветето.

Избягвайте излишно поливане на орхидеите. Те предпочитат лека суша пред прекомерна влага.

6 полезни съвета за отглеждане на ОРХИДЕИ у дома

Ако забележите, че корените на орхидеята са изсъхнали и станали кафяви, това може да бъде признак за недостатъчно поливане. В такъв случай, увеличете количеството вода, което използвате при поливането.

Не използвайте вода директно от чешмата за поливане на орхидеите. Тя може да съдържа химикали, които да повредят корените на цветето. Предпочитайте филтрирана или престояла вода.

Следвайки тези съвети и използвайки подходящия метод за поливане, ще можете да се насладите на здрави и красиви орхидеи у дома си. Помнете, че всяка орхидея е уникална и може да изисква индивидуален подход. Наблюдавайте внимателно вашите растения и адаптирайте поливането им според техните нужди.

Мария Борисова
Мария Борисова Отговорен редактор
Новините днес