Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Опитните градинари знаят кога трябва да се пресади цветето

05 ноември 2022, 15:00 часа

Една от основните грижи за стайните растения е тяхното пресаждане. Обновяването на почвата се извършва в период, който се определя от вида на растението и неговите нужди. Не е задължително да сме изкусни градинари или цветари, за да можем да пресадим растението си, а само трябва да подходим внимателно към процеса.

Когато цветето се развива и расте, саксията започва да му става тясна, а ако това не се поправи навреме, липсата на кислород и застоялата вода в малката саксия могат да доведат до смърт на растението. Така че е важно да наблюдаваме неговия растеж и правилно да изберем подходящия момент за пресаждането му.

В следващите редове ви представяме няколко полезни съвета, които ще са ви от помощ в това начинание.

Тези цветя не са КАПРИЗНИ и са много лесни за отглеждане

Всичко за пресаждането на стайни растения

Както вече споменахме, правилното време и честота за пресаждане на цветята зависят много от вида им, но има няколко основни насоки, на които да обърнем внимание:

    - Препоръчително е цветето да се пресади поне 20 дни след неговото закупуване;
    - Забелязвате, че вече растението ви е твърде голямо за настоящата саксия;
    - При поливане почвата засъхва твърде бързо;
    - Корените на растението започват да се появяват през отворите за дренаж;
    - По цветето все по-често има жълти или изсъхнали листа;
    - Горният слой на почвата има бели отенъци;
    - Растението не цъфти;
    - Започва да боледува, страда от паразити или вредители.

Пресаждането може да се осъществи както изцяло, така и само чрез обновяване на горната почва. Имайте предвид, че каквито и промени да правите, те се отразяват стресово на растението ви, така че не е препоръчително да го премествате, ако не установявате поне един от гореизброените признаци.

Саксийни цветя, които са лесни за отглеждане

Пресаждане според сезона

При различните сезони трябва да имате предвид климатичните условия и да следвате някои правила, ако искате да пресадите цветето си успешно. 

    - Пролет

Пролетта е най-подходящият период за пресаждане, тъй като тогава цветето е най-силно и се адаптира по-лесно към новите условия.

    - Лято

Лятото е период за цъфтеж на много от растенията, така че ако вече е започнала появата на пъпки и цветове, най-добре да отложите пресаждането.

    - Есен

Застудяването на времето не се счита за много препоръчително и благоприятно относно пресаждането на цветя. И тук е по-добре да отложите, но може да се направи изключение, ако вече цветето наистина не се побира в сегашната му саксия.

    - Зима

През зимата растенията изпадат в т.нар. зимен сън и не се препоръчва извършването на каквито и да е манипулации върху тях. 

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес