Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Опитните градинари правят това с черупките от яйца и резултатът е удивителен

27 април 2023, 10:23 часа

Винаги се доверявайте на съветите на опитните градинари, защото те няма да ви подведат. Хората, които от дълго време се занимават с отглеждането на растителни видове, могат да ви споделят тайни и хитрини, благодарение на които реколтата ще надхвърли и най-смелите ви очаквания.

Днес ще споделим един от триковете, благодарение на които растенията биват подхранени по перфектния начин. Става въпрос за употребата на яйчени черупки.

Как да използваме яйчени черупки в градинарството?

Добрата новина е, че тези продукти са биоразградими, което значи, че можете да ги ползвате директно в почвата.

Яйчените черупки не само, че способстват за регулиране киселинността на почвата, но и осигуряват нужните хранителни вещества на растенията, заради богатото си съдържание на калций.

Как да си приготвите разсад в яйчени черупки?

Този метод е много лесен, затова не виждаме причина да не опитате. Ще са ви нужни няколко яйчени черупки, картонена кутия, семена, почва и остър предмет.

Бананови кори и яйчени черупки - защо градинарите не пропускат да наторят растенията с тях?

Първата стъпка е приготвянето на саксията, тоест яйцето. В долната му част се прави дупка с помощта на игла или друг остър предмет. Тя представлява дренажен отвор и затова е добре да бъде достатъчно голяма, за да не се задръства лесно от почвата.

Горната част на яйчената черупка, както и сами можете да се досетите, следва да бъде премахната.

Има една специална подготовка на яйчената черупка, която трябва да вземете под внимание. Черупката се почиства и вари на умерен огън за 3 минути, за да могат опасните бактерии да бъдат унищожени. След това се вади с решетъчна лъжица и се подсушава със салфетка.

Яйчената черупка се пълни с почва и се садят семената. Полива се с вода и се оставя на слънце. Почвата трябва да се поддържа влажна, но не бива да прекалявате с напояването й.

Благодарение на яйчените черупки разсадът ви тази година ще е много по-здрав. Задължително опитайте!

Мария Стратиева
Мария Стратиева Отговорен редактор
Новините днес