Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Опитен градинар: Това са най-добрите сортове ягоди

08 април 2024, 06:55 часа

Ягодите, отгледани в градината, имат съвсем различен вкус от тези, които се продават в магазина. Това е причината много градинари да ги отглеждат в градината си.

Но за да получите добра реколта, трябва да изберете правилния сорт. Опитният руски градинар Сергей Епифанцев разкрива кои са най-едрите, най-сладките и най-устойчивите на болести сортове ягоди. Той посочва сред тях сортовете Гигантела максим, Чамора туруси, Албион и Клери.

Поливане на ягодите - ето какво трябва да знае всеки градинар

Най-добрите сортове ягоди

“Гигантела максим” се отличава с много големи плодове, те могат да достигнат тегло до 100 грама. Имат кръгла форма и наситен червен цвят. Пулапата е плътна, сочна и сладка

Плодовете на сорта Чамора могат да достигнат тегло до 100 грама. Имат конична форма и тъмночервен цвят. Пулпата им е плътна, сочна и сладка. И двата сорта са устойчиви на болести и замръзване.

Опитният градинар също посочва сортове ягоди, които според него са особено сладки.

"Албион" - отличава се с високата сладост на плодовете. Те са с конична форма и яркочервен цвят.

„Клери” също се характеризира с високата сладост на плодовете. Те са с кръгла форма и яркочервен цвят.

И двата сорта имат плътна, сочна и сладка пулпа. Те са устойчиви на болести и замръзване.

Сортовете ягоди като „Зенга зенгана“ и „Мармолада“ също са особено устойчиви на болести. И двата понасят добре замръзване.

Също така освен избор на сорт е важно правилното торене и поливане.

Торовете, които трябва да се прилагат, могат да бъдат разделени на няколко групи. Органичните торове включват тези, които се състоят главно от вещества от пряк животински или растителен произход. Те включват хумус, пепел, пепел, тор или течност от оборски тор и птичи тор.

Препоръчва се органичните торове да се прилагат дори преди цъфтежа в разредено състояние, за да подхраните вашите храсти, а не техните вредители. Важно е да запомните, че конският или кравешкият тор трябва да се разрежда в по-малка пропорция от птичия тор.

Друга група торове се състои от минерални торове. Това е съединение на базата на неорганични или синтетични материали - метални соли и основи. Препоръчително е да се прилагат азотни торове през пролетта, за да се поддържа растежа на културата. По-добре е да се прилага фосфор по време на периода на цъфтеж и калий по време на периода на узряване на плодовете.

Поливането играе ключова роля в развитието на младо растение, в прехода му към активно състояние. Първото пролетно поливане трябва да бъде достатъчно интензивно, върху вече разрохкана почва. По този начин е възможно да се поддържа влажността на почвата и растението получава необходимите условия за растеж и развитие.

Засаждане на ягоди - кога, къде и как се прави, за да е богата реколтата

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес