Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Оцет за плевели: градинар разкри дали този метод работи

24 юли 2024, 17:44 часа

Градинарите, които се грижат за околната среда, не харесват химическите хербициди, когато се борят с плевелите. Но все пак искат по някакъв начин да облекчат работата в градината, затова се използват народни средства, като оцет.

Оцетната киселина, когато е в контакт с плевелите, разрушава клетъчната стена на растенията, което ги кара да губят влага и да умират. Все пак методът е спорен.

Плюсове

·       Евтин е.

·       По-безопасен е.

·       Оцетът действа бързо. 5% разтвор на оцетна киселина убива плевелите в рамките на 8-48 часа, когато се нанася директно върху върха.

·       Ефективен за унищожаване на малки растения.

·       Отлично за широколистни растения.

·       Безопасен за тревни площи

·       Не вреди на околната среда. Оцетът, когато се използва рядко, се разлага естествено в почвата. Освен това, не съдържа соли. И един от най-големите проблеми с химическите хербициди е натрупването на солни остатъци, които бързо разграждат почвата.

Плевели в градината или моравата ви: Ето как да се справите без химикали

Минуси

1.       Във високи концентрации е вреден за кожата и очите. Ако използвате оцет с киселинно съдържание над 11% без лични предпазни средства, можете да получите химическо изгаряне. И ако попадне в очите, може да доведе до слепота. Освен това, много хора просто не харесват острата миризма на оцет.

2.       Не работи добре с многогодишни треви. Многогодишни плевели като житна трева и трън трудно се унищожават с оцет. Те могат да изискват много високи концентрации на продукта (над 20%).

3.       Не е полезно за възрастни и големи растения. Трапезният оцет е ефективен само срещу малки млади плевели, а за унищожаване на големи зрели растения са необходими по-високи концентрации на оцетна киселина - от 10 до 20%.

4.       Не унищожава корените. Оцетната киселина засяга само надземните части на растенията, с които влиза във физически контакт. Затова изсъхват само листата и стъблата, но корените остават.

Премахване на плевели БЕЗ химикали в градината

5.       Причинява корозия на металите. Ако вашите градински легла имат конструкции от желязо, калай или алуминий без защитно покритие, оцетът може да ги повреди.

6.       Изисква повторно нанасяне. Може да се наложи да напръскате оцета няколко пъти, за да се отървете от плевелите.

7.       Може също да убие полезни култури. Този ​​продукт е неселективен, така че прилагането му в цялата градина не е добра идея. Оцетът може да убие растенията ви също толкова бързо, колкото и плевелите.

8.       Във високи концентрации е вреден за почвата. Градинският оцет, който се използва за унищожаване на зрели и големи плевели, съдържа повече от 20% киселина. Такова решение може много бързо да повреди почвата.

В крайна сметка, оцетът не е най-добрият вариант за борба с плевелите. За много градинари ръчното плевене, мулчирането и брезентите са по-безопасни алтернативи. Най-добре е да използвате оцет само в краен случай или като част от цялостен контрол.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес