Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Обикновена мая за подхранване на разсада

14 юни 2021, 12:10 часа

Обикновено сме свикнали да я ползваме в кухнята – за приготвянето на домашен хляб, питка и други изделия. Маята обаче има и друго приложение – тя може да ви бъде ценен помощник в градината в грижата за вашите разсади. Маята е чудесна съставка за подхранване на почвата на растенията, с което ще увеличите шанса за богата реколта на плодовете или зеленчуците, които сте засели.

Ето как може да я използвате за тази цел:

Маята служи за ускоряване растежа на растенията и обогатяване на почвата с ценни за нея елементи. Тя съдържа хранителни вещества, от които разсадите имат нужда, за да растат и да дадат плод. Особено ефикасно е подхранването на ягодите с тази съставка. Има различни начини, по които може да обогатите почвата с мая.

Един от тях е да разтворите 1 кг мая в 5 л затоплена вода. Може да използвате и стар хляб за целта. Оставете сместа за час – важно е след като времето отмине, да използвате разтвора веднага, така че съобразете това, щом го приготвяте. Полученият разтвор трябва да разредите с вода в съотношение 1:10 л. Тази смес може да приготвите и със суха мая. За целта използвайте 10 г суха мая, 2 с.л. захар и 10 л топла вода. След час разредете с вода в съотношение 1:5.

Осигурете буен растеж на доматите, като използвате тази тор

Според вида мая и разтвор, който сте приготвили, полейте насажденията под корен, за да стимулирате растежа и плододаването.

Цъфтящите плодове и зеленчуци се радват и на друг вид подхранване. За него ще са ви необходими 100 г жива мая и 50 г захар, които да разтворите в 3 л затоплена вода. Оставете разтвора да преседи за седмица. След седем дни го разредете с вода в съотношение 1:20 и полейте разсадите. Всеки един разсад се нуждае от литър вода, така че съобразете това при приготвянето на разтвора. 

Подхранването с мая е изключително ефективно в градината, а ягодите направо го обожават. Освен за ускоряване на растежа и насърчаване на плододаването, маята ги предпазва и от сиво гниене, което е често срещана болест по растенията.

Цветята ви ще се зарадват на тези методи за натурално подхранване

Пригответе си разтвор от 100 г мая и 10 л вода и полейте с него насажденията с ягоди. Може би обърнахте внимание, че при разтворите се ползва затоплена вода. Това е така, понеже елементите в маята се активират в топло време и при топли условия.

Ето защо е най-добре да правите този вид подхранване през пролетно-летния сезон. Що се отнася до ягодите, няма да имате проблем, защото техният сезон е точно този.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес