Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Няма по-лесен начин да разкарате осите от гроздето ви!

30 август 2023, 08:45 часа

Всички знаем, че осите могат да се окажат заплаха не само за хората, но и за плодовете, които толкова усърдно отглеждаме. Те обаче също така имат своята роля в екосистемата, като хранят много други вредители, които биха могли да направят още по-големи щети на вашите растения.

Но как да се справим с тяхното нашествие?

Вместо да се опитваме да ги изгоним от градината, можем да използваме един интелигентен трик, който ще ги насочи към друго място, далеч от плодовете ви.

Осите няма да доближат гроздето, ако го напръскате с това

Водни контейнери

Тайната е във водата – един от най-жизнено важните елементи за всеки организъм, включително и за осите. Те идват във вашата градина, търсейки влага, особено по горещите летни дни. Вместо да ги оставяме да се втурват върху нашето грозде, можем да им осигурим алтернативен източник на вода.

Едно просто и ефективно решение е да разположите няколко контейнера с вода около вашите лозя. Тези контейнери трябва да се пълнят редовно и да бъдат разположени на стратегически места. Осите ще се насочат към тях, за да задоволят своята жажда, без да се втурват върху реколта ви.

Ето как да предпазим гроздето от оси - запазете реколтата си

Този прост трик може да спести на градинарите много главоболия и грижи. Вместо да се борим срещу природата, ние използваме природата в наша полза. Осите ще продължат да изпълняват своята функция в екосистемата, но без да създават опасност върху лозята ви.

Ще бъдете изненадани как сравнително прости решения могат да доведат до такива изключителни резултати. Гроздето ви ще остане непокътнато, а вие ще се наслаждавате на сладките плодовете.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес