Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Няма да повярвате колко е полезен червеният кантарион

15 март 2023, 09:58 часа

Червеният кантарион е с възбуждащо апетита действие, умее да тонизира стомаха и да стимулира отделянето на стомашен сок и жлъчка. Спомага при борбата с газовете, а в миналото дори е ползвана за лечение на малария, защото помага и при понижаването на температурата. Прилага се при липса на апетит, възпаления в стомаха, запек, болезнени проблеми с корема и тн.

Колко е полезен БЕЛИЯТ РАВНЕЦ и за какво се ползва?

Външно може да бъде приложен при заздравяващи рани. В научната медицина, спиртен извлек от надземната част на растението (тинктура) може да бъде ползвана в различни комбинации от съставки.

Червен кантарион - Описание:

Това е тревисто двегодишно растение с изправено, разклонено в горната си част стъбло. Цветовете му са по-скоро розови от колкото червени, дребни, събрани в щитовидни съцветия на върха на стъблото. Чашката и венчето са петделни и сраснали в дълга тръбица, а тичинките са 5. Цъфти от юни до септември.

Червен кантарион - Използвани части:

От надземната част на растението може да се прави запарка (1 чаена лъжичка от билката в 200 мл гореща вода), която да се пие на три пъти, преди хранене. Може да се направи и извлек с вино, като 60 г да се кисне в 1 л вино около 8 дни, а после да се прецеди и да се държи на хладно. Пие се по една винена чаша преди ядене - при анемия и след тежко боледуване.

Чували ли сте за билката ГОРОЦВЕТ и за какво се ползва тя?

Червен кантарион - Лечебни съставки:

Растението има в себе си горчиви вещества - генциопикрозид - секоиридоиден гликозид, еритроцентаурин и до 1% алкалоиди, главният от които е генцианин, производно на пиридина. Доказано е наличието на флавоноидни вещества, аскорбинова и олеанолова киселина .

Расте по сухи и тревисти места, ливади и горски поляни в цялата страна.

Ния Петрова
Ния Петрова Отговорен редактор
Новините днес