Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

НЕ само с пепел: Торене на ягодите през пролетта за богата реколта

16 април 2024, 10:34 часа

Ягодите са капризна култура и отглеждането им изисква определени усилия. На първо място е важно да се торят навреме и разберете какъв вид торове харесват. Опциите могат да варират в зависимост от периода на вегетация, в който планирате да ги приложите.

Торене на ягоди при засаждане през пролетта

Тази култура ще расте най-добре на черна почва с добавяне на пепел (пепелта, както е известно, алкализира почвата, от което заключаваме, че киселата почва не е подходяща за горски плодове).

Забележка: ягодите също не обичат торфа.

Когато ги засаждате трябва също да добавите малко пепел или хумус и да поръсите с почва и след това да мулчирате с хумус. Не забравяйте да покриете разсада с филм, ако навън все още е студено, и го извадете, когато стане стабилно топло.

Какво е задължително да направим при торенето на ягодите?

Някои градинари се интересуват от въпроса как да торят ягоди след засаждане през пролетта? Не бързайте да направите това: едногодишните храсти изобщо не се торят, през втората година се добавят органични и минерални торове, през третата година само минерални торове, през четвъртата година и минерални, и органични торове. 

Как да се торят ягоди преди цъфтежа

Обикновено първото торене на плодовете се извършва още преди появата на листата. За да направите това, използвайте минерални торове, съдържащи азот, например нитроамофоска или урея.

Как да подхранвате ягоди с нитроамофоска: 1 супена лъжица. Разредете торовете в кофа (10 литра) вода. Изсипете 0,5 литра разтвор върху всеки храст.

Как се торят ягоди с урея: 1 супена лъжица тор също трябва да се разреди в кофа с вода (можете също така да използвате амониев нитрат).

Торене на ягодите с пепел през пролетта

Дървесната пепел, както вече беше споменато, се смесва в почвата при засаждане на храсти и се добавя към дупките. Пепелта съдържа калий и фосфор, които са необходими за зрънцето, а също така помага да се справят с някои заболявания. Например, ако ягодите започнат да гният или по листата се появят жълти петна, напудрете ги с пепел.

Съвет: най-добре е да използвате пепел от слама, бреза или иглолистни дървета.

Поливане на ягодите - ето какво трябва да знае всеки градинар

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес