Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Не оставяйте това в оранжерията за зимата

01 ноември 2022, 14:00 часа

Оставянето на оранжерия без надзор през есента е голяма грешка, защото в почвата остават спори на болести, които са опасни за растенията.

Оранжерията дава възможност за отглеждане на топлолюбиви култури. Благодарение на нея можете да получите бърза и голяма реколта. Оранжерийните условия са отлични за домати, краставици, чушки, патладжани и всички онези растения, които се страхуват от ниските температури.

Необходимо е да започнете да подготвяте оранжерията за следващия сезон през есента, за да се справите с болестите, които могат да проникнат в оранжерията през лятото. Има три важни правила за обработка на оранжерията.

Как да постигнем високи добиви на домати в оранжерия?

Отстранете растителните остатъци

Започнете с почистване на растителните остатъци. Някои градинари не придават значение на факта, че изсъхналите стъбла на домати и краставици остават в оранжерията през цялата зима. Но такова отношение към растенията може да струва бъдещата реколта.

Ако растителните остатъци са забравени в земята до пролетта, тогава онези болести, които са заразили насажденията през лятото, ще останат в земята и ще бъдат „наследени“ от бъдещия разсад. Затова експертите призовават да не се колебаете и незабавно да премахнете остарелите издънки.

Със стъблата на оранжерийните растения можете да го направите по различни начини:

Първият начин е да изсушите стъблата и листата и да ги изгорите в печка или варел.

Вторият начин е да ги заровите в земята, където болестта не може да се разрастне. Например в градината.

Заслужава ли си да инвестираме в оранжерия?

Копайте в оранжерията

За да се справите най-накрая с болестите в оранжерията, можете да изкопаете почвата в оранжерията.

Необходимо е да се изкопае почвата в оранжерията, без да се разбиват нейните бучки. Такава земя ще замръзне по-добре през зимата и всички вредители ще умрат от студа.

Третирайте оранжерията с фитоспорин и водороден прекис

Развитието на различни заболявания може да бъде предотвратено чрез дезинфекция. Можете да третирате оранжерията през есента, например, с разтвор на фитоспорин. Тази процедура помага да се победят почвените бактерии, които могат да съсипят реколтата догодина.

Опасността при използване на химикал заплашва само вредни микроорганизми, веществото е безопасно за самите растения и живи същества. Това трябва да се прави в облачно време или привечер, когато слънцето е слязло под хоризонта.

Оранжерията може да бъде дезинфекцирана и с водороден прекис. Този метод не изисква специални физически и материални разходи. Обработката ще изисква оцет и водороден прекис. Компонентите трябва да се смесят в дълбок съд. Разтворът трябва да се покрие и да престои една седмица при стайна температура. В резултат на това той ще има силни окислителни свойства, което ще предотврати развитието на вредни бактерии.

Ако искате РЕКОРДНО висок добив на домати в оранжерия, дайте им ТОВА

Планирайте бъдещите засаждания

Когато всичко е събрано, можете да помислите къде и какво е засадено тази година и как да поставите насаждения през следващия сезон, за да отглеждате голяма и здрава реколта.

Ако имате две оранжерии, в едната отглеждате краставици за една година, в другата отглеждате домати, тогава сменяте. Перфектно е.

Но не всеки градинар има такава възможност, следователно, за да осигурите реколтата, трябва да съберете растителните остатъци и да изкопаете почвата. Това ще бъде добра превантивна мярка.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес