Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

НЕ допускайте тези грешки при отглеждане на цвекло в домашната градина

06 юли 2023, 18:10 часа

Цвеклото се слави като един от най-лесните зеленчуци за отглеждане, така че е много лесно градинарите да го подценят. Има няколко разумни мерки, които ще ви помогнат да се възползвате максимално от тези култури. Разберете повече за грешките, които може да допуснете при отглеждане, а не трябва.

Засяване на цвеклото твърде рано

Една от най-големите грешки, които може да допуснете, е да засадите цвеклото твърде рано. Цвеклото обаче се развива бързо само ако има достъп до достатъчно топлина и светлина, подслон и еднакви условия за отглеждане. Ако изложите разсада на студ и замръзване, може да провалите цялата си реколта. Те изобщо няма да покълнат, ако условията не се поддържат топли.

Избягвайте да засаждате твърде рано през сезона, за да предпазите растенията от увреждане от замръзване. Изчакайте, докато температурата на почвата достигне 10 градуса. Може да затоплите почвата предварително преди засаждане.

Кога е най-добре да се яде цвекло - сутрин или вечер

Засявате цвекло, когато е твърде горещо

Въпреки че е важно да не сеете цвекло, докато температурите на почвата са твърде ниски и има риск от измръзване, трябва да внимавате и за обратното – засяване, когато температурите са твърде горещи. Растенията от цвекло започват да се борят, ако са изложени на интензивна топлина за продължителни периоди.

Кореновата система и листата на цвеклото са много уязвими на изгаряне, затова внимавайте. Отглеждайте цвекло при температури между 10-18 градуса, като най-силната фаза на растеж е в началото и края на лятото. Склонни са да изчезнат, ако са изложени на екстремна топлина, но и са склонни към увяхване и забавяне на растежа, ако стане твърде горещо.

Засаждане и отглеждане на полезното червеното цвекло

Грешно място за отглеждане

Цвеклото расте добре в различни почви, но е малко вероятно то да процъфтява или да дава щедри добиви в бедна земя, уплътнени глинести почви или изсушена земя. Най-добре е почвата е да рохкава и плодородна, песъчлива и глинеста.

Гъстота на засаждане

Гъстотата на засаждане е най-важният фактор за постигане на най-добрия размер и форма. Високата плътност дава голям брой дребни цвекла, докато ниската плътност дава по-малко, но по-големи резултати.

Сашка Христова
Сашка Христова Отговорен редактор
Новините днес