Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Научете тези народни рецепти за естествено подхранване на домати

10 юни 2024, 17:30 часа

Подхранването на доматите е от съществено значение за техния здрав растеж и богата реколта. Вместо да се ползват химически торове, много градинари предпочитат да се обръщат към народните рецепти за естествено подхранване, които са изпробвани и утвърдени във времето.

Кога и как да подхранваме доматите?

Доматите се нуждаят от подхранване най-вече между 14 и 16 дни след пресаждането на разсада, като тази процедура се повтаря на всеки 2 седмици до края на юли. В този период е важно да осигурите на растенията всички необходими хранителни вещества.

Тайната на реколтата от домати: най-добрият фармацевтичен продукт за торене на разсада

Популярни народни методи за подхранване на домати

1. Подхранване с йод

Добавянето на йод не само ускорява тяхното узряване, но и ги предпазва от опасни заболявания като маната. Простата рецепта изисква само 4 капки спиртен разтвор на йод, разтворени в 10 литра вода, с които се полива кореновата система на доматите.

2. Подхранване с дървесна пепел

Дървесната пепел е известен натурален източник на минерали, които са необходими за растежа на растенията. Можете да я използвате както като течен разтвор, така и като тор. Рецептата включва разтваряне на чаша пепел в 10 литра вода и поливане на лехите, или например разтваряне на 300 грама пепел в 3 литра вода за пръскане на листата на доматите.

подхранване с пепел, пепел, градинарство

3. Подхранване с мая

Маята е известна със своите стимулиращи свойства за растежа. Можете да използвате както прясна, така и суха мая. Една от рецептите включва разтваряне на 100 грама прясна мая в 10 литра вода и поливане на кореновата система на доматите с получения разтвор.

4. Подхранване с кокоши тор

Кокошият тор е богат на азот и фосфор, които са ключови за растежа на доматите. Простата рецепта включва разтваряне на кокоши тор във вода и поливане на кореновата система на доматите с получения разтвор.

Използвайте това за подхранване на доматите и реколтата ще е рекордна

5. Подхранване с говежди тор

Говеждият тор е още един ефективен природен тор, който съдържа много полезни хранителни вещества. Разтворът от говежди тор се приготвя, като се залива непрегорял тор с вода и се оставя да ферментира. Полученият разтвор се използва за поливане на кореновата система на доматите.

6. Подхранване с млада коприва

Младата коприва съдържа много азот, калий и желязо, които са отлични за растежа на растенията. Разтворът от коприва се приготвя като се залива младата коприва с вода и се оставя да ферментира. Полученият разтвор се използва за поливане на кореновата система на доматите.

Използването на народни рецепти за подхранване на доматите е ефективен и екологичен начин да се гарантира тяхният здрав растеж и висока реколта. Експериментирайте с различните методи и открийте кой от тях работи най-добре за вашите растения.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес