Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Най-успешните дни през май за градинарство според календара за сеитба

01 май 2024, 11:33 часа

Лунният сеитбен календар отдавна се е превърнал в незаменим инструмент за всички градинари, любители и производители на цветя. Изследванията показват, че различните фази на луната влияят върху растежа на растенията и изборът на правилните дни за сеитба може значително да повлияе на бъдещите реколти. Сега ще видим какви препоръки дава лунният календар за майските празници и целия месец май 2024 г.

Сеитба през май

Май е времето, когато градинарите и цветарите активно пресаждат готовия разсад в открита земя. Началото на май е отлично време за засяване на разсад от къснозрели сортове зеле, краставици, тиквички, дини и броколи. Важно е обаче да вземете предвид  възможните студове в някои региони и, ако е необходимо, да покриете културите с защитен филм.

Подходящо време за засаждане на краставици в домашната градина

Грижа за разсада

Един от ключовите моменти за успешното засаждане е силният разсад. За да направите това, можете да използвате няколко техники:

·       Разстояние между саксиите. Осигурете достатъчно разстояние между разсадите за добро развитие на корените.

·       Пикиране. Пресадете разсад в отделни саксии за по-силен и по-здрав растеж.

·       Торене. Редовното прилагане на хранителни вещества помага на растенията да растат по-добре.

·       Контрол на температурата. Поддържайте оптимална температура, за да предотвратите разтягане на разсад.

Сеитбен календар за майските празници и целия май 2024г

Според лунния календар, най-успешните дни за градинарство през май 2024 г. са 21–23 май. За да получите добра реколта, се препоръчва разсадът да се засади в земята на 11-13 май. Неутрални дни за засаждане ще бъдат 9, 10, 16, 17, 18, 24 и 25 май.

Априлски календар

Преминавайки от април до май, трябва да запомните културите през предходния месец. През април 2024 г. благоприятните дни за сеитба бяха 11, 16 и 25. През този период растенията ще се вкореняват и растат по-лесно. Не забравяйте за неутралните дни, когато е по-добре да се въздържате от работа - това са 5 и 8 април.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес