Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Най-доброто време за засяване на семена от домати за разсад.

01 януари 2023, 16:00 часа

Заедно с краставиците, зелето и друг разсад, опитните градинари са особено развълнувани от появата на първите стръкчета, а от цялото това семейство доматите са първите в класацията.

Може би защото доматите се появяват на масата по-често от чушките или патладжаните. Следователно вниманието към засяването на семена за разсад за домати също се увеличава многократно.

Нека да разберем дали е възможно да забързаме или да забавим този въпрос. В крайна сметка, бързайки със сеитбата, ще трябва да държите разсада на балкона по-дълго от очакваното, а със закъснението никой не гарантира получаването на богата реколта.

С този разтвор дори най-слабият разсад ще започне да расте след 3 дни

Кога да засадите семена от домати?

Това е предимно февруари, но основният индикатор не е датата, а климатичните условия на региона, тъй като почвата се затопля по различно време и различни начини.

Кое е по-добре: да закъснееш или да засадиш по-рано?

Всъщност от двете злини бързането се отразява негативно на реколтата. Ако изчакате малко, можете дори да спечелите нещо от тази ситуация.

Например, сеитбата на семена по-близо до април може да ви спести от допълнително осветяване на разсада, както и от такова неприятно явление като прекомерното израстване и подпирането на издължените отглеждани храсти.

5 тайни за бързо отглеждане на разсад

Оранжерия или открит терен

Но ако имате оранжерия, тогава този проблем трябва да бъде най-малко тревожен. Във фирмените оранжерии почвата се затопля по-рано и в тях има достатъчно топлина и светлина, за да накарат разсада да се чувства по-удобно, отколкото в чаша или кутия на перваза на прозореца.

Ако нямате оранжерия, тогава трябва да изчислите сеитбата по такъв начин, че засаждането да се случи не по-рано от средата на май (отново, като се вземат предвид климатичните характеристики на регионите). Обикновено до този момент растат силни разсади, способни бързо да се аклиматизират след пресаждането.

И накрая, не забравяйте, че средно отнема 90 дни от покълването до плододаването. И това е може би най-важният момент, който трябва да имате предвид при засяването на семена от домати за разсад.

Ако нещо друго, свързано с разсада на доматите, ви интересува, можете да се допитате до експертите в местните градински центрове.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес