Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Най-добрите торове за богата реколта от чушки са тези

14 юли 2024, 11:33 часа

Необходимо е чушките да се подхраят не само по време на цъфтежа, но и по време на образуването на плодовете, тъй като при липса на хранителни вещества те падат. В случая можете напълно да загубите реколтата.

Най-добрите торове за чушките

Първото юлско торене е необходимо да се извърши с борна киселина. Разредете 2 гр от веществото в чаша гореща вода, разбъркайте добре, след това изсипете разтвора в 10 литра вода.

Приготвеният разтвор е най-добре да се използва за пръскане, защото борната киселина лесно се абсорбира от листата на културата. Веществото подобрява развитието на растенията, а също така подобрява качеството на плодовете, тъй като те ще бъдат по-силни, по-сочни, вкусни и ароматни.

Най-добрите бабини рецепти за богата реколта от чушки

Седмица след листното подхранване е необходимо да се приготви разтвор от 10 литра вода и 10 гр монокалиев фосфат. За 1 квадратен метър почва ще ви трябват 4 литра тор. Монокалиевият фосфат съдържа калий и фосфор в достъпна за растенията форма, така че чушките бързо получават необходимите хранителни вещества.

С това торене всички образувани плодове остават на мястото си независимо от метеорологичните условия.

Съвети при торенето на чушки

Когато става въпрос за торене на чушки, има няколко вида торове, от които да избирате. Органичните торове като компост и оборски тор са популярен избор за много градинари поради техния естествен състав. Важно е обаче да се отбележи, че органичните торове могат да изгорят корените на пипера, ако не се използват правилно.

Неорганичните торове, от друга страна, са на химическа основа и осигуряват бърз източник на хранителни вещества за растенията. Торове с бавно освобождаване, като брашно от рибени кости, осигуряват непрекъснато подхранване без необходимост от многократни приложения. В крайна сметка видът на избрания тор ще зависи от специфичните нужди на пипера и състава на почвата. За да осигурите обилна реколта от пипер, е важно да приложите правилно избрания тор.

Една популярна опция за тор е използването на гранулиран тор, който се прилага директно върху почвата. Този вид тор е особено ефективен, когато се използва в комбинация със специална почвена смес, което елиминира необходимостта от ранно торене. Друг вариант е да използвате запарка от ферментирали билки, разредени с вода и смесени с дървесна пепел или комплексни минерални торове.

Важно е да следвате препоръчителните графици и количества на хранителни вещества, тъй като прекомерното торене може да има отрицателни ефекти върху растежа и добива на растенията. Освен избора на правилния вид тор и правилното му прилагане, има и други съвети. Например, важно е да смесите тора с почвата и да напоите добре почвата преди приложението му. Освен това се препоръчват фосфорно-калиеви торове на базата на дървесна пепел, която съдържа бор, желязо и други полезни елементи.

Също така е важно да се избягва торенето през определени периоди от годината, като например по време на екстремни горещини или студове. Следвайки тези съвети и използвайки подходящите торове, градинарите могат да осигурят здрава и изобилна реколта от пипер.

Най-добрият тор за чушките се приготвя така

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес