Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Най-добрите съвети за засаждане на ДОМАТИ за НАЧИНАЕЩИ

20 април 2023, 10:51 часа

Грижата за зеленчуковата градина е много важна, ако искате да получите богата реколта. Важно е да не бързате да засаждате домати в началото на пролетта, тъй като времето може отново да застудее, което да доведе до слаба реколта.

Като цяло доматите не са капризни растения и не са твърде трудни за отглеждане, ако имате минимален земеделски опит и сте запознати с основните правила за засаждане на домати.

Тези билки са толкова лесни за гледане, че можете да си ги отглеждате и в малкия апартамент

Как да засаждаме домати?

Преди да започнете засаждането, е важно да закалите разсада от домати. Това ще им позволи да се адаптират по-добре към климатичните условия.

Важно е да полеете добре семената в деня преди засаждането; увиването им във влажна кърпа за два-три дни ще им помогне да покълнат и да се вкоренят по-добре при засаждането.

Най-добре е първо да засадите семената в пластмасови или дървени контейнери и след около пет седмици да ги прехвърлите в градината. Пластмасовите контейнери се почистват и дезинфекцират по-лесно и затова трябва да се предпочитат. Те трябва да имат и дренаж.

Ако искате да се погрижите за ранни сортове домати, те трябва да бъдат засадени в края на април или началото на май. Много сортове домати се засаждат в края на май. Най-добре е да засаждате на полето 4- до 5-седмичен разсад, тъй като той е по-плодороден и дава по-добър добив.

В същото време това прави разсада по-издръжлив и по-толерантен към различни климатични условия. Ако разсадът е много млад, се получава обратният ефект. Когато разсадът се засажда в земята, той се вкоренява по-слабо и по-лесно се поврежда от ниските температури.

Ето какво да направите в градината, за да хапвате МНОГО цветни ЧУШКИ това лято!

Изисквания за засаждане на домати:

- Създайте лехи на разстояние 30-50 см една от друга. Пробийте дупки в лехите на разстояние 30-40 см, но за храстовидни сортове е приемливо разстояние от 15-20 см;

- За създаването на дупките можете да използвате една супена лъжица пепел и да добавите малко количество тор за растения. След това полейте добре с 1-2 литра вода;

- Откъснете долните листа на разсада. Когато поставяте разсада в дупката, наклонете я леко на северозапад;

Ния Петрова
Ния Петрова Отговорен редактор
Новините днес