Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Най-добрият тор за пипера е този

09 юли 2024, 13:24 часа

Всеки градинар знае, че пиперът е една от най-претенциозните градински култури. Тези растения изискват определена температура на въздуха, висококачествено поливане, навременно формиране и торене. Особено внимание трябва да се обърне на чушките през периода на завързване на плодове, тъй като при липса на подходяща грижа дори плодороден сорт няма да може да ви зарадва с реколта.

Торене на пипера - кой е най-добрият тор 

По време на бутонизация, цъфтеж и завързване на плодове, чушките се нуждаят от калций и този тор трябва да се прилага 2-3 пъти, за да се получи необходимата ефективност. Калциевият нитрат е отличен вариант, но ако е необходимо, можете да го замените с друг тор. Разредете веществото според инструкциите, след което напръскайте храстите.

Само 10 капки от това: Пиперът ще расте едър, месест и сладък

След 2-3 дни трябва да започнете да попълвате необходимите количества калий и фосфор. Много градинари използват дървесна пепел за тази цел. За да приготвите разтвора, трябва да добавите 2 чаши остатъци от изгоряла дървесина към 10 литра вода, след което да полеете растенията в корена.

Ако нямате пепел, можете да я замените с монокалиев фосфат. За 10 литра вода ще ви трябва само 1 супена лъжица от веществото. Ще ви трябват 500 ml разтвор за всеки храст.

Това торене ви позволява да постигнете отличен резултат - изобилие от плодове, независимо от метеорологичните условия и разнообразието на културите. Първият резултат след прилагането на тора ще бъде забележим след седмица.

Важно е културата да се следи за наличието на признаци на фосфорен, магнезиев и калциев дефицит. Дефицитът на фосфор се определя лесно - върху листата се появява лилав оттенък. Магнезиевият дефицит се изразява в междужилкова хлороза, а калциевият дефицит се проявява с гниене на края на цветовете.

Други условия за богата реколта от чушки

Когато решите да засадите чушки в градината си, имайте предвид, че те изискват добри грижи. Това растение трябва да се полива и подхранва редовно. Винаги използвайте топла вода за напояване, почвата трябва да се разкопава след всяко поливане, така че кислородът да достигне до корените. Подхранвайте чушките три пъти през лятото със сложни торове.

За да предотвратите загубата на енергия за образуване на ненужни клони, важно е да оформите храстите правилно. Първите плодове задължително се отрязват, така че растението да изразходва енергия за отглеждане на зелена маса. След това, когато разсадът се адаптира и се вкорени, се отрязват всички странични клони на храстите (това не се отнася само за нискорастящите сортове). Препоръчва се да оставите около 20 плодника на един храст, останалите трябва да бъдат отрязани.

Двата най-добри тора за пипера

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес