Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Най-добрият тор за орхидеята се приготвя от кората на този зеленчук

15 януари 2024, 15:26 часа

Ако листата на орхидеята са започнали да избледняват, не сте виждали пъпки на растението от дълго време и растежът на цветето е спрял напълно, най-вероятно то се нуждае от подхранване. В случая помага един домашен тор - приготвянето му няма да ви струва нищо, но за сметка на това ще ви изненада с резултата.

Основата му се състои от обелки от картофи, но това не е отвара, позната на много цветари.

Тор за орхидеята от картофени обелки

От картофени обелки може да се приготви и сух тор. Това става по следния начин. Първо изплакнете обилно клубените, за да отстраните мръсотията, след което ги изсушете. Обелете картофите и ги поставете върху лист за печене. Загрейте фурната на 100°C и поставете картофените обелки там за 3,5 часа да изсъхнат. След като картофените обелки се охладят напълно, ги поставете в блендер и смелете на прах. Добавете получения тор към почвата на вашата орхидея.

Поливане на орхидеята - ето как е правилно да се прави

Ако част от праха остане неизползван, може да се съхранява в плътни торбички от плат, оставени на сухо място.

Други грижи за орхидеята

Първото нещо, за което трябва да се погрижите, е осветлението. Светлината трябва да е ярка, но цветето не трябва да е изложено на пряка слънчева светлина. Ако осветлението е лошо, цветето няма да може да започне да цъфти. Трябва да се ориентирате по сянката на листата. В зависимост от това те имат различна наситеност на цвета. Така че, ако имат лека сянка, това означава, че растението получава достатъчно светлина и съответно обратното.

Как да поливаме това цвете?

Поливането на орхидеите се извършва един до два пъти седмично. Опитайте се да не наводнявате растението: корените му никога не трябва да са във вода, въпреки факта, че то обича влагата. Но пръскането на листата му с пистолет определено няма да е излишно. Тук обаче има някои нюанси: не трябва да използвате чешмяна вода за тези цели. По-добре е да вземете дъждовна или филтрирана вода. До цветето можете да поставите и малък фонтан. Друг лайфхак е да групирате няколко орхидеи заедно. Така цветята ще задържат по-дълго влагата около себе си. Не забравяйте за овлажнителя. На етапа на растеж на растението орхидеята трябва да се подхранва с торове .

Температура и други условия

Цветето трябва да бъде на място, където температурата на въздуха варира от 18 до 24°C. Също така предпазвайте растението от течение: циркулацията на въздуха трябва да бъде възможно най- лека.

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес