Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Най-добрият тор за ябълките през есента е този

03 септември 2024, 21:28 часа

През есента ябълките също се нуждаят от торене. По-голямата част от реколтата вече е прибрана, градинските лехи са почти празни. На овошките, включително и ябълките, трябва да се подготвят правилно за зимата и новия сезон.

Есенните торове помагат на овощните дървета да възстановят силите си след плододаване и да се подготвят за зимата и новия сезон. Успешното торене до голяма степен се определя от качеството и състава на торовете. Ето защо общите препоръки за този период са изключване на добавки, съдържащи азот.

Идеалното торене за ябълките през есента

През есента се препоръчва прилагане на тор от калиев сулфат (200 гр) и суперфосфат (300 гр) на 10 литра вода. След като компонентите се разтворят напълно, можете да започнете кореново подхранване на ябълковите дръвчета. Едно дърво изисква до 10 литра от този разтвор.

Помагат ли ябълките за отслабване?

Как да се грижим за ябълково дърво през есента?

Има цял набор от дейности, включени в грижите за ябълковите дървета през есента, които трябва да се извършват след прибиране на реколтата, но преди падането на сланата. Те включват:

  • Отстраняване на падналите листа и разкопаване на почвата; 
  • Приложение на торове; 
  • Поливане; 
  • Мулчиране на дървесни кръгове; 
  • Отстраняване на мъхове и лишеи, оголване на кори; 
  • Подрязване на клони; 
  • Варосване на стволове; 
  • Третиране срещу болести и неприятели; 

Всяка една от тези дейности е важна за ябълковата градина. Ако грижите за дърветата се извършват редовно, тогава някои точки могат да бъдат пропуснати. Ако градината е запустяла, дърветата са болни, а ябълките са малки и болни, тогава спешно трябва да се извършат изброените по-горе действия. Есента е най-доброто време за това.

Отстраняване на падналите листа и изкопаване на почвата - падналите листа предпазват корените на дърветата от замръзване през зимата , задържат влагата в почвата, долният слой изгнива и е допълнителен тор.

Но също така е важно да се знае, че много малки спори от гъбични заболявания остават върху падналите листа. Ако листата се оставят под дърветата, те ще презимуват там добре. Когато настъпи топлата и влажна пролет, спорите ще започнат да се размножават. Ябълковото дърво отново ще бъде болно и ще трябва да се предприемат съответните действия. Беритбата на листата се извършва след края на падането им. Листата се изгарят само ако дървото е било много болно тази година.

Ако дървото е здраво или болестта е била предотвратена на ранен етап, тогава събраните листа могат да се поставят в купчина компост. Периодът на узряване на компоста е 2-3 години. Температурата в компостната купчина е висока, около 50°. Гъбичните спори умират до узряването на компоста. Когато полагате паднали листа, можете да ги третирате с фунгициди.

След като съберете листата, трябва да изкопаете почвата в кръга около ствола на дървото. Дълбочината не трябва да надвишава 15 см. При дълбоко копаене съществува риск от увреждане на корените на дървото. Ларвите на вредителите се крият в почвата. Ако слоевете почва се обърнат, вредителите ще се окажат на повърхността и ще умрат при температури под нулата. Семената на някои плевели губят жизнеспособността си, когато са изложени на замръзване. Препоръчително е почвата да се прекопае, когато е леко влажна.

Сутрин, следобед или вечер - кога е най-добре да се ядат ябълки

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес