Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Най-добрият тор за двойно по-богата реколта на всичко в градината се приготвя от тези 2 билки

16 май 2023, 12:12 часа

Опитните градинари знаят много добре, че две пролетни билки са отличен тор за отглеждането на здрава и двойно по-богата реколта на всичко в градината. Приготвянето на този тор не е никак трудно, а ползите от него са огромни.

Тор от 2 пролетни билки за богата реколта на всичко в градината

За приготвянето му могат да се използват различни видове билки, но тяхното съдържание на хранителни вещества е различно и е добре да знаете кои билки са по-полезни за торене.

Билката, с която реколтата на доматите ще е двойно по-богата

Азотът е отговорен за пълноценния растеж и развитие на растенията. Най-много азот се намира в детелина, лупина и различни други бобови растения. За да получите тор, богат на фосфор, можете да използвате конски киселец, сладка детелина, ръж. Тези растения поемат фосфор от дълбоките слоеве на почвата и могат да се използват за приготвяне на подхранващ тор.

Ако искате да приготвите тор, богат на калий, използвайте глухарчета и репей с корена.

Някои растения не е желателно да се използват като добавка към зеления тор. Към тях спадат оман, орех, кленови листа.

Само 1 грам от това и реколтата на всичко в градината ще е двойно по-богата

Въвеждането на тор, приготвен на базата на билки и други растения, активира полезната почвена микрофлора. По този начин растенията получават достатъчно хранителни вещества, структурата на почвата, растежът и развитието на самите растения се подобряват.

Най-добрият тор се приготвя от 2 пролетни билки - глухарче и коприва. Напълнете с тях десетлитрова кофа. Изсипете билковата маса в бидон и добавете 3 кофи вода. Оставете сместа да престои 7 дни.

Всеки 1 литър от готовия тор се разрежда с 10 л вода и след това можете да го използвате за поливане. Ако искате приготвеният тор да е с по-високо съдържание на азот, добавете около половин литър оцет към него. В резултат на това азотът няма да се изпари толкова бързо и ще се задържи по-дълго.

Полейте ябълките с това през май и реколтата няма да има прибиране

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес