Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Най-добрият тор за чушките се приготвя така

10 юли 2024, 18:49 часа

Само опитните градинари знаят как да приготвят един евтин и ефективен тор, който гарантира богата реколта от чушки.

Какво правите с отскубаните от градината ви плевели? Просто ги изхвърляте. Но тази зелена маса лесно може да се превърне в ефективен тор. Използвайки откъснатите плевели, всеки градинар може да приготви продукт, подходящ за торене на чушки. Резултатът ще бъде увеличаване на броя на образуваните плодове. И тези чушки определено ще зарадват градинаря с яркия си вкус.

Тор от плевели за торене на пипера

Вземете голям съд и поставете плевелите там. Залейте зелената маса с вода с висока температура. Охладената течност ще трябва да се филтрира.

Най-добрият тор за пипера е този

След това ще трябва да добавите мая към получената вода. Но не суха, а пресована. Достатъчно количество е 100 грама. Контейнерът с такова съдържание трябва да се държи на топло място в продължение на два дни. Полученият разтвор трябва да се разреди с чиста вода 2 пъти. В резултат на това ще получите разтвор, с който трябва да полеете чушките. След такова „третиране“ на храстите ще се образуват много вкусни плодове - големи и сладки.

Пиперът е много светлолюбив и не понася засенчване и течение. Това трябва да се има предвид при избора на място за засаждане.

В открита земя за растенията трябва да създадат условия, при които почвата да не изсъхне твърде много.

Пиперът също е капризен, тъй като ще расте добре само след определени култури, които преди са били отглеждани в тази част. Това са всички бобови растения, краставици, тикви, зеле, лук, чесън, моркови, тиквички. Но не трябва да засаждате градински чушки след картофи, домати, патладжани и ягоди - реколтата може да не ви хареса.

Добре е, ако наблизо растат лук, чесън, зеле, моркови, репички, маруля, тиквички, магданоз, босилек и невен. Но пиперът няма да се разбира добре с домати, картофи, патладжани и копър. И разбира се, не можете да засадите сладки пиперки до люти, в противен случай ще настъпи кръстосано опрашване и сладките чушки ще престанат да бъдат такива.

Чушките също могат да станат горчиви поради недостатъчно поливане или липса на влага. Разсадът се засажда в зависимост от метеорологичните условия, но е желателно да е висок около 20 см, не по-висок. Пиперът е придирчив и към почвата. Желателно е да е рохкава, лека пясъчна глинеста или глинеста почва. Преди засаждане почвата трябва да се наторява с минерални торове (азот, калий, фосфор) или органични (торф, хумус), като е по-добре да се ограничите до едното или другото, без да ги смесвате.

Само 1 чаша от това ще накара чушките да растат като луди

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес