Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Най-добрият разтвор срещу листни въшки по ябълките е този

03 април 2024, 10:05 часа

Листните въшки са вреден микроскопичен паразит. Те се хранят със сока на растението, като пробиват кожата му с хоботчето си. Най-атакувани от тях са най-младите части на растенията. Просто казано, върховете на храстите и долната страна на листата. Следователно задачата на градинаря е да защити младите издънки и листа.

Листните въшки са неприятни преди всичко, защото се размножават много бързо и понякога образуват множество колонии върху едно растение. Те обичат да атакуват ябълкови дървета, тъй като ароматните плодове на тази култура са много привлекателни за вредители. Ако градинарят не предприеме навременни и адекватни мерки смъртта на ябълковото дърво е неизбежна. На градинарите с опит е известен един прост и евтин метод, който е изключително ефективен за борба с вредителя.

Как бързо да се справим с листните въшки по цветята

Най-ефективният разтвор срещу листни въшки по ябълките

За да спрете инвазията на паразитите, пригответе запарка от тютюн. Продуктът се приготвя много лесно: вземете 500 г тютюневи листа и ги залейте с 10 литра топла вода. Оставете получената течност да се кисне за период 2-3 дни. След това прецедете разтвора и добавете към него още 10 литра вода.

Смелете сапун за пране (може да се настърже) в количество от 30-40 гр и го добавете към 20-литрова тютюнева инфузия на тютюн. Разбъркайте добре. С помощта на пръскачка напръскайте засегнатите дървета. Количеството от 20 литра разтвор е достатъчни за третирането на приблизително 10 дървета.

Въпреки факта, че билковите инфузии и отвари не са химикали, не трябва да се забравя, че те са във високи концентрации могат да причинят изгаряния на растенията. Употребата им може да бъде опасна не само за коментирания паразит, но и за други насекоми. Ето защо употребата им трябва да е разумна, като се спазват предпазните мерки, формулировките и правилата за употреба.

Преди първа употреба всички разтвори трябва първо да бъдат тествани върху ограничена площ и едва след това, след като се уверите, че продуктът е ефективен, трябва да се използва върху цялата площ.

Овощните култури могат да се третират с отвари и инфузии в периода на образуване на пъпки, веднага след цъфтежа и не по-късно от 14-40 дни преди прибиране на реколтата. Препоръчително е да се третират ягодоплодни култури с инфузии преди цъфтежа и след бране на плодовете. Зеленчуковите култури могат да бъдат напръскани с билкови инфузии за последен път не по-късно от месец преди прибиране на плодовете.

Напръскайте краставиците с това и листните въшки няма да ги доближат

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес