Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Мравуняци по моравата: Ето как да се справите с проблема

29 май 2024, 05:50 часа

Мравките обикновено не се смятат за опасни вредители, но те могат да нанесат значителни здравословни и козметични щети на тревните площи. Възможно е мравките да причинят увреждане на корените на тревата и да създадат неприятни купчини.

Още: 5 мощни тоника за градината, които лесно да направите сами

Мравките създават многобройни поколения годишно, а броят им в една колония може да бъде стотици или дори хиляди. Обикновено те гнездят под земята в сложни лабиринти, които изграждат в кореновите системи на тревата. В тези гнезда те хранят малките си и защитават царицата.

Мравките изграждат вход към гнездата си, като образуват грамадна купчина пръст. Тези хълмове в тревните площи могат да представляват опасност за краката и остриетата на косачките и могат да попречат на спортове, свързани с тревните площи. Някои градинари желаят да изтребят насекомите, въпреки че това не е крайно необходимо.

Винаги ли са лоши мравките в тревата?

Дали нашествието на мравки в двора е проблем за тревата? Откриването на гнездо в тревата често кара любителите градинари да се втурнат към най-близкия уред за унищожаване на мравки. Но всъщност мравките нанасят малко вреди на тревата, като предпочитат да се хранят с множество други неща. Всъщност мравките могат да бъдат полезни. Те прогонват ларвите на много вредители, които причиняват щети на тревата.

Полските мравки правят големи могили, широки до 1,22 м. и високи до 0,61 м. Те могат да бъдат невзрачни, да създават опасност от спъване и да пречат на някои задачи по поддръжката. Ако обаче градинарят смята, че мравките са причина за лошото състояние на тревните площи, това не е така.

Една здрава колония от мравки всъщност може да намали вредителите по тревните площи, което е форма на естествен контрол върху истинските виновници за лошото състояние на тревните площи. Много видове мравки „отглеждат“ вредители, като например акари и брашнени дървеници, за да поддържат източник на медена роса за собственото си препитание.

Кога мравките са проблем за тревата?

Извън естетическите проблеми мравките със сигурност могат да представляват проблем за тревните площи за спорт поради обикновено малката височина на косене, както и поради това, че са непривлекателни в тази по принцип идеална среда. Купчините от мравки също така създават неравности на терена, които могат да нарушат правилното използване на спортния терен.

По време на процеса на изкопаване излишната почва може да задуши малки части от тревната площ. Под повърхността тунелите на мравките премахват почвата от корените на тревата, което води до тяхното изсъхване и загиване. Тунелите на мравките могат да проникнат на 1,22-1,52 м. под повърхността на земята. Това може да доведе до дестабилизиране на района при висока концентрация на колониите. Освен това няколко вида мравки нанасят болезнено ухапване, ако гнездото им бъде нарушено. Но мравките са склонни да гнездят там, където тревата е рядка, на слънчево място. В здрави тревни площи те рядко се заселват в гъста трева.

Грижа за тревата

Наличието на мравуняци е най-забележимо от май до началото на септември. През месец юни мравките стават най-активни и изглежда предпочитат песъчлива почва за лесно прокарване на тунели.

Един от начините за предотвратяване на появата на мравуняци е да се поддържа тревата здрава. Косете тревата си на височина 7,6 см. Поливайте тревата обилно, за да поддържате здрава коренова система. Наторявайте моравата ежегодно, както е препоръчано за вашия вид трева.

Здравият двор е най-добрата превенция за мравуняците. Гъстата морава просто е по-малко привлекателна за гнездящите кралици на мравките. Мравките предпочитат суха, добре дренирана почва в необезпокоявана зона с малък трафик.

Как да контролирате мравките в тревните площи по естествен начин

Ако все още се чудите как да се отървете от мравките в двора, има някои естествени решения. За съжаление единственият начин за пълно унищожаване на гнездото е да се убие царицата.

Унищожаването на мравките в тревните площи може да бъде сложна задача, тъй като децата и домашните любимци често използват тревните площи за игра. И тъй като мравките образуват социални общности, които могат да заемат площ, широка само 8 cm., до пространство, което е с диаметър много метри, популациите на мравките и свързаните с тях проблеми ще варират. Ако в моравата ви се е настанила някоя от огромните групи мравки, може да искате да предприемете мерки за унищожаването им.

Изгребване

При ниски популации на мравки изгребването на моравата трябва да бъде редовна задача за поддръжка. Простото изгребване на хълмовете ще разпръсне популацията и може да намали появата на втвърдени могили. Тази проста стъпка е ефективна, ако се прави ежеседмично от есента до лятото.

Боракс

Бораксът е естествено срещаща се минерална сол, която не е вредна за околната среда. Опитайте да използвате разтвор на боракс и захарна вода. Смесете равни части захар и топла вода с няколко чаени лъжички боракс. Накиснете памучни топчета в сместа и ги поставете близо до гнездото. Простото поръсване на боракс на прах около могилата, със или без добавена захар, ще доведе до изсушаване на насекомите отвътре, след като те са преминали през него, пренесли са го в гнездото си и са го погълнали. Бораксът може да бъде и токсичен, затова не допускайте деца и домашни любимци в района.

Препарат за съдове

Можете да опитате с 3-процентов разтвор на препарат за миене на съдове с вода като спрей за заразената зона. Добавянето на лъжица растително масло може да повиши ефективността.

Диатомична пръст

Като използвате защитна маска за лице, можете да разпръснете диатомична пръст в и около зоната на могилата. Вдишването на прах от диатомична пръст може да бъде вредно.

Други средства за третиране на мравки в тревни площи

Рядко се препоръчват химически препарати. В случай на жилещи мравки трябва да се убие царицата. Тъй като тя живее дълбоко в земята, локалното прилагане на химически средства за контрол няма да подейства. Съществуват някои гранулирани примамки за мравки, които, когато се разпръснат над отвора на гнездото, ще бъдат взети от работниците и ще бъдат внесени, за да бъдат споделени с останалата част от колонията. За течни средства за контрол, отворете горната част на гнездото и изсипете химикала направо в гнездото. Продуктите с делтаметрин, бифентрин и перметрин са ефективни, ако им се позволи да проникнат дълбоко в почвата.

Точковият контрол е най-добрият метод за унищожаване на мравките. Те са склонни да се концентрират на малка площ, а точковото прилагане изолира химическата зона и свежда до минимум увреждането на полезните насекоми, които също наричат тревата свой дом.

Използвайте течна или гранулирана форма. Намерете гнездото и нанесете химикала, както е посочено на етикета. Гранулираните форми изискват активиране с вода, така че е най-добре да се напои след прилагането на химикала. Във всички случаи изчакайте третираната площ да изсъхне, преди да допуснете деца и домашни любимци в токсичната зона.

Още: 5 грешки в градинарството, които почти всеки допуска

Мравките могат да бъдат и благословия, и проклятие, затова преценете сериозността на проблема, преди да прибегнете до химическо третиране. Тяхната дейност е и естествен контрол на вредителите и може да увеличи наклона на почвата, действайки като диви аератори, които разрохкват пръстта около корените и засилват растежа.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес