Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Мляко и йод: Ефективен начин за предпазване на доматите и краставиците от заболявания

08 септември 2023, 20:22 часа

Доматите и краставиците са вкусни и популярни зеленчуци, но са податливи към различни заболявания. За да се гарантира изобилна реколта и здрави растения, опитните градинари прибягват до един прост и ефективен метод - използването на мляко в комбинация с йод. Този метод предпазва културите от заболявания и подобрява растежа им.

Подготовка на разтвора

За да създадете разтвор за напръскване, смесете 3 литра вода и половин чаша мляко. След това добавете голяма лъжица мед и 10 капки йод. Разбъркайте добре сместа. Този разтвор съчетава ползите на млякото и йода за растенията ви.

Подхранване на доматите против болести - ще увеличите реколтата си ДВОЙНО

Предпазване на доматите и краставиците

Напръскайте вашите домати и краставици с приготвения разтвор. Този процес трябва да се повтаря на всеки 14 дни през растежния сезон. Йодът в разтвора предпазва насажденията от гъбички и други заболявания, докато медът привлича полезни опрашващи насекоми, които са от съществено значение за реколтата.

Този натурален метод за предпазване на доматите и краставиците не само намалява необходимостта от химически торове и пестициди, но и подпомага растежа и зреенето на вашите растения. Заради своята ефективност и леснота на приготвяне, този разтвор е предпочитан от мнозина. С него вие можете да се насладите на здрави домати и краставици и богата реколта през целия растежен сезон.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес