Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Майсторско пресаждане на орхидеи

06 октомври 2023, 18:15 часа

Орхидеята е едно от най-елегантните и изискани растения, което може да вземете за вашия дом. Но грижите за нея изискват специално внимание, особено когато става въпрос за пресаждане. Една от най-честите грешки, която домакините допускат, е свързана с избора на саксията за орхидеята.

Изберете правилната саксия

Преди да пристъпите към пресаждането на орхидеята си, внимателно изберете подходящата саксия. Специализирани саксии за орхидеи се предлагат в магазините, но също така могат да се използват и глинени или пластмасови саксии. Важно е само саксията да има странични отвори, които да позволят добър дренаж и да осигурят достъп на въздух до корените на орхидеята.

Как да пресадим орхидеята правилно, за да не спираме цъфтежа ѝ

Правилният начин за пресаждане

Когато премествате орхидеята от старата саксия в нова, бъдете нежни, но и я дръжте здраво. Използвайте градински нож, за да отрежете всички сухи корени, които биха могли да повлияят негативно на растението след трансплантацията.

Важен момент е да придържате орхидеята отгоре, като поръсите корените й с прясна почва. Препоръчително е почвата предварително да се смеси с няколко парчета кора от орхидеята, за да се осигури добра циркулация на въздуха.

Пресаждане на ОРХИДЕЯ за по-добър растеж и буен цъфтеж

След като поставите орхидеята в новата саксия и я покриете с почва, обилно я полейте с вода. Накрая, поставете саксията на място, където орхидеята няма да бъде изложена на пряка слънчева светлина, докато се възстанови от процедурата на пресаждане.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес