Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Листата на растението падат: Каква е причината?

14 юни 2023, 18:44 часа

1. Резки промени

Резките промени в околната среда на растението могат да причинят внезапна загуба на листа. Има растения, които са много чувствителни към промени и преместването им от една част на къщата в друга може да ги накара да загубят листа. Такива растения са включително смокини, плачещи фикуси, каучукови растения.

2. Неправилно поливане

Преполиването и недостатъчното поливане могат да доведат до падане на листата от растенията. При тази ситуация растенията дават много сигнали, че не се чувстват добре предварително. Листата първо ще пожълтеят. Ако прекалено влажната почва доведе до гниене на корените, листата могат да станат меки и черни.

Кореново гниене: Признаци, че с растението има проблем

3. Лошо хранене

Ако растенията не получават достатъчно хранителни вещества, започват да показват, че не се чувстват добре. Това най-напред ще се отрази на листата. Симптомите варират в зависимост от това кои хранителни вещества са в недостиг. Листата могат да станат напълно бледи или в цветове от жълто, кафяво или лилаво-червено.

4. Вредители

Някои вредители оставят очевидни щети, включително отличителни дупки в листата на растенията, но други са по-фини. Винаги проверявайте внимателно падналите листа на растенията. Прегледайте ги добре за вредители.

Отглеждане на тиквички в градината: Най-важното, което трбява да знаете

5. Болести по растенията

Ако падането на листата е причинено от болести, ще имате сигнали за това много преди листата да започнат на падат. Гъбичните заболявания се проявяват по много различни начини. Понякога това е чрез бели неща върху листата на растенията. Друг път може да видите петна по листата на растенията или листа, които пожълтяват или покафеняват, преди да окапят.

 

Сашка Христова
Сашка Христова Отговорен редактор
Новините днес