Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лесни съвети за справяне с проблеми по листата на растенията в градината

29 май 2024, 05:25 часа

Когато растенията имат проблеми с листата, те могат да започнат да падат, да се изпъстрят с петна или да изсъхнат. Как можете да предотвратите това и какво да направите, когато то се случи?

Предотвратяване на проблеми с листата

Още: 5 мощни тоника за градината, които лесно да направите сами

За да предотвратите проблемите, не забравяйте да наблюдавате растението ежедневно. По този начин ще забележите веднага, ако нещо се случи. Забелязвате ли нещо необичайно? След това започнете да идентифицирате промените, които може да сте направили. Може би сте увеличили количеството тор или сте променили нивото на влажност? Обърнете внимание на температурата на въздуха в помещението. Вероятно е тя да е по-висока или по-ниска от тази, с която растението може да се справи.

Също така причина за гниенето може да бъде промяната в нивата на рН. В резултат на това редовно проверявайте дали нивата на рН трябва да се увеличат или намалят. Това може да се постигне с помощта на pH метър. Ако нивата на рН са твърде високи или ниски, компенсирайте ги чрез прилагане на препарат.

Освен това специалистите съветват да се погрижите за вредните гъби. Гъбите са основната причина за много листни заболявания. Превенцията обикновено се осъществява чрез поддържане на ниско ниво на влажност и високо ниво на хигиена на мястото, където отглеждате растението.

Различни видове проблеми с листата

В обобщение, проблемите с листата могат да бъдат причинени от прекалено много или прекалено малко подхранване, излишна влага, вредни температури или развитие на различни гъбички. Сега ще се спрем на два много често срещани проблема с листата: листни петна и плесен.

Още: 5 грешки в градинарството, които почти всеки допуска

  • Листните петна се причиняват от гъбички от различни семейства. Различните видове на това заболяване се причиняват в горещо време, при голяма влажност и при липса на азот. Когато по листата се появят петна, отстранете засегнатите листа. Ако сменяте растенията, уверете се, че околното пространство е чисто и не съдържа спори.
  • Плесента е гъбичка, която се храни с растението, върху което расте. Тази гъба може да се разпознае по белия слой, който се появява първо на върха на листата.
  • Плесента може да бъде предотвратена чрез прилагане на листен спрей.
  • Може да се преборите с плесента, като приложите домашно приготвен листен спрей, състоящ се от мляко (40%) и вода (60%). Това ще предотврати разпространението на гъбичките. Пръскайте растенията ежедневно, но избягвайте пъпките.
  • Цвета Господинова
    Цвета Господинова Отговорен редактор
    Новините днес