Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лесен метод за разсаждане на лозите

12 септември 2023, 09:50 часа

Разсаждането на лозите е важна стъпка, ако желаете да се наслаждавате на изобилни плодове. Един от най-лесните и ефективни начини за този процес е чрез използването на резници. В тази статия ще ви научим как да разсадите лозите в градината си, за да получите красиви лозовици от желания сорт грозде.

Избор на посадъчен материал

За да започнете процеса на разсаждане на лозите, трябва да изберете качествен посадъчен материал от желания сорт грозде. Можете да закупите подходящи резници или да ги подготвите сами. Разсаждането с резници, взети през късната есен или зима, е предпочитано, защото през този период лозата е по-твърда и стабилна.

Ползите от утайката от КАФЕ за гроздето в домашната градина

Подготовка на резниците

За разлика от много други растения, гроздовите резници трябва да бъдат дълги и с дебел диаметър, тъй като пъпките им са отдалечени. След като сте избрали правилните резници, следвайте следните стъпки:

1. Отрежете пръчка от лозата: Отрежете пръчка с диаметър около 1 сантиметър от средната част на издънка на лозата. Изберете участък с три възела, като правите срезовете с лозарска ножица или много остър нож, за да предотвратите смачкването на пръчките.

2. Потопете във вода и съхранете резницата: След отрязването на резниците, потопете ги във вода и ги съхранявайте за 2 дни на хладно и тъмно място, като например мазе. Можете също да ги заровите в мокър пясък на дълбочина от 30-40 сантиметра.

Грижа и подрязване на ГРОЗДЕТО: Кога и как?

3. Промийте резниците в калиев перманганат: Изкарайте резниците от мазето и ги промийте против мухъл в слаб разтвор на калиев перманганат (леко розов на цвят).

Подготовка за покълване

След тези стъпки, трябва да подготвите резниците за покълване, което е ключов момент в процеса:

Напоете резниците: Долната част на стъблото отрежете диагонално под възела, а в горната част просто подновете разреза. Потопете пръчките изцяло във вода. Накисването трябва да продължи около 2 дни. За да проверите дали са напоени достатъчно, натиснете върху точка на резницата - трябва да видите вода, излизаща от там, което означава, че резницата е готова за покълване.

Ускорете покълването: С остър нож внимателно направете няколко драскотини по повърхността на долния край на всяка пръчка.

Полейте лозята с този разтвор точно сега и реколтата ще ви изненада през есента

Задръжте влагата: Долната част на готовите резници завийте във влажна кърпа и найлоново фолио, за да задържите влагата в зоната на образуване на корени. Накрая стегнете "превръзката", за да предотвратите изпаряването на вода и изсъхването на кърпата.

Затопляне на резците за появяване на корени

След тези подготвителни стъпки, сложете резниците на перваза на прозореца, като ги насочите с горната част към стъклото. Долната част, където се очаква образуването на коренова система, трябва да бъде над радиатор, за да осигурите температура около 26 градуса. След около 12 дни отпуснете връзката, навлажнете кърпата и отново я стегнете. Първите коренчета трябва да се появят приблизително на 20-я ден.

След като резниците образуват стабилни корени, можете да ги разсадите в градината си и да се наслаждавате на красивите лозовици от желания от вас сорт. Този лесен метод за разсаждане ви позволява да изберете и размножите вашите любими сортове грозде, така че можете да се насладите на вкусните плодове прясно от градината си.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес