Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лалета - кога, как и къде да ги засаждаме?

13 септември 2023, 16:07 часа

Лалетата са прекрасни цветя, символ на пролетта и топлината. За да се насладите на тяхната красота през април или май, трябва да ги засадите през есента. В тази статия ще ви разкажем как, кога и къде да засадите лалета, дори и ако сте закъсали със засаждането през есента.

Засаждане на лалета през есента

Най-подходящият период за засаждане на лалета през есента е от септември до октомври. Засаждането по това време позволява на луковиците да натрупат сила през зимата и да цъфтят обилно и красиво през пролетта. Преди да започнете, изберете подходящо слънчево място с пясъчна или глинеста, некиселинна почва.

Нидерландия не е родината на лалето - ето коя е!

Засаждане на лалета през пролетта

Ако сте пропуснали да засадите лалетата през есента, има възможност да го направите и през пролетта. Много производители на цветя казват, че е възможно и дори полезно да засадите лалета през пролетта, заедно с други цветя. Въпреки че това може да бъде по-трудно, тази възможност има своите предимства. Цъфтежът на пролетните лалета обикновено настъпва малко по-късно, продължавайки да украсява градината ви дълго време.

Кога да засаждате лалета през пролетта?

Зависи от сорта, но ранните лалета трябва да се засаждат още през март, когато почвата се затопля до 9 °C на дълбочина 10 см. Късните сортове могат да се засаждат до юни. В северните райони, където има риск от пролетни слани, луковиците се засаждат в саксии през пролетта и след това се прехвърлят в градината, когато стане по-топло.

Златните правила за засаждане на лалета през есента, които всеки градинар трябва да знае

Как да се справите, ако луковиците поникнат рано?

Има случаи, когато луковиците на лалетата поникват прекалено рано. Това не е проблем, който трябва да ви безпокои. Не се опитвайте да го решите веднага. Понякога причината за ранното поникване може да бъде във високата температура, влажността, осветлението или други фактори, свързани със съхранението на луковиците.

Как да запазите поникналите луковици?

Ако луковиците на лалета са поникнали по-рано и не можете да ги засадите незабавно, има няколко опции:

Забавете растежа: Опитайте се да спрете растежа, докато настъпи подходящото време за засаждане.

Форсаж и засаждане в контейнери: Засадете поникналите лалета в контейнери, когато условията са подходящи, и след това ги прехвърлете в градината.

Подготовка на почвата за засаждане на лалета

Следвайки тези съвети и грижейки се за лалетата ви, можете да се наслаждавате на тяхната красота и аромат в градината си през пролетта и лятото. И не забравяйте да подготвите почвата преди засаждането, за да осигурите на лалетата най-добрите условия за растеж и цъфтеж.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес