Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кухненската съставка, в която градинарите накисват семената преди засаждане

23 март 2024, 06:51 часа

Всеки опитен градинар накисва предварително семената преди засаждане, за да ускори покълването им. Но в случая е важно и какъв разтвор се изпозва. Градинарите с опит разчитат на една съставка от кухненския шкаф. Благодарение на нея те успяват да отгледат здрав и силен разсад. Също така тя е подходяща за ускоряване растежа на градинските култури и стимулиране на плододаването. Тази съставка подпомага образуването на едри и сочни плодове. Тя е подходяща и за подхранване на цветята с цел стимулиране на растежа и цъфтежа им.

Разтвор от мая за накисване на семената

Можете да накиснете семена в разтвор на мая преди засаждане, за да ускорите покълването им. За целта 20-30 гр прясна мая се разтваря в 0,5 л топла вода, след което с разтвора се навлажнява марля или друга подходяща тъкан и семената се увиват в нея. Марлята се поставя в найлонов плик, правят се няколко дупки и се оставя на топло. Когато семената набъбнат, те се засяват в саксии или на открито.

Как да ускорите покълването на семената - метод, който се предава от поколение на поколение

Дрождите се използват и за стимулиране на образуването на корена. Например, резниците от касис се вкореняват по-лесно благодарение на тях. За целта пригответе разтвор от 60-70 гр прясна мая и 0,5 литра топла вода. Резниците се поставят в разтвора за 2 дни, след което разтворът се сменя с обикновена вода и се оставя, докато поникнат корените.

Други приложения на дрождите в градинарството 

Рецепта 1 - поставете 1 чаша пшенични зърна върху парче влажна кърпа и оставете, докато покълнат. След това смелете покълналите зърна в кафемелачка, добавете 2 супени лъжици захар, 2 супени лъжици брашно, добавете малко вода (до консистенцията на гъста каша), разбъркайте и варете 15-20 минути в емайлиран съд. Поставете получената маса на топло място за 1,5-2 дни, за да може да започне ферментацията. Закваската с дрожди е готова. Преди употреба се разрежда в 10 литра вода, филтрира се и се използва за поливане на растенията. За листно подхранване се добавят още 5 литра вода.

Рецепта 2 - залейте 1 чаша шишарки от хмел с 1,5 литра вряща вода и оставете да къкри 1 час. Прецедете бульона, охладете и добавете 2 супени лъжици брашно и 2 супени лъжици захар, поставете на топло място за 2 дни. Когато започне ферментацията, добавете 2 сварени картофа към запарката и оставете сместа за още един ден. Разредете 1 чаша закваска в 10 литра вода (за пръскане - в 15 литра вода).

Добри условия за отглеждане на разсада у дома, за да имате успех

 

 

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес