Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кръстоска между вишна и череша - възможна ли е?

22 април 2022, 11:50 часа

Черешите и вишните са овощни култури от едно и също семейство. Случайно успешно кръстосано опрашване на череши и вишни дава началото на нов вид плодова култура, която се нарича популярно череша, череша-вишня.

Вишно-черешов хибрид: Дюк

Вишно-черешов хибрид: Дюк - има специален вкус. Известно е, че вишните имат кисели плодове, докато черешите имат сладки плодове. В този случай вторият е устойчив на болести, а първият - устойчивост на замръзване. За първи път растителен хибрид е отгледан през 17 век, но не е достатъчно устойчив на студ. През 19 век е получен домашен хибриден сорт, характеризиращ се с добра зимна издръжливост.

Какво се случва с тялото ни, ако ядем череши всеки ден?

Характеристики на Вишно-черешовия хибрид: Дюк

На външен вид Дюк е по-скоро като черешово дърво. Но размерът на листата е по-близо до сладката череша. Дюк плодовете не са толкова кисели, колкото вишните. Основната характеристика на растението е отличната устойчивост на монилиоза (Monilia cinerea Bonord) и кокомикоза (Coccomyces). Засаждането на Вишно-черешов хибрид: Дюк трябва да се извършва върху плодородни почви, добре защитени от вятъра и с достъп до слънцето. Плодовете на Дюк са подходящи за прясна употреба и за производство на заготовки.

Предимства и недостатъци на хибрида

От предимствата на черешите си струва да се подчертае:

  • добра устойчивост на болести;
  • големи плодове - до 17 грама;
  • висока устойчивост на замръзване;
  • сладък вкус на горски плодове;
  • богат аромат;
  • отличен добив.

От недостатъците си струва да се отбележи, че Дюк е безплоден! Хибридите не се опрашват.

Най-добрите опрашители за Дюк все още са черешите, особено сортът Iput (идеален опрашител). Когато купувате разсад за първи път, бъдете внимателни. Не забравяйте, когато купувате Дюк да вземете и опрашител веднага. При качествен опрашител годишно се опрашват повече от 1/3 от нормално развитите цветове. Тогава дърветата са буквално обсипани с плодове.

Полезните свойства на черешите

Те са по-зимоустойчиви от черешите. Ето защо в северните райони те се отглеждат под формата на храсти, което прави възможно приютяването на реколтата от зимния студ.

Вишно-черешовия хибрид: Дюк имат още едно ценно преимущество. Устойчиви са на кокомикоза и монилиоза. Тези болести буквално унищожават повечето черешови градини през последните години. Много сортове Дюк практически не са засегнати от увреждане на плодовете от черешовата муха.

Кореновата система на Вишно-черешовия хибрид: Дюк е толкова мощна, че е в състояние самостоятелно да осигури на дървото, което е влязло в плода, необходимото количество хранителни вещества. По това време торенето и поливането се свеждат до минимум.

В северните райони, особено с нестабилен есенно-пролетен период, младите дървета са защитени от температурни крайности.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес