Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Красива ОРХИДЕЯ във вашия дом: Ето какви грижи трябва да положите

02 ноември 2023, 18:37 часа

Едно от най-предпочитаните и красиви цветя за вашия дом са орхидеите. Внасят елегантност и стил със всеки дом. Не се отглеждат трудно, но все пак трябва да полагате някои основни грижи за тях, за да се чувстват добре.

Подхранване

Бавно растящият Phalaenopsis се нуждае от малко хранене в жилищни условия. Има специални торове, които може да използвате, за да ги подхраните, или универсална растителна храна.

Пресаждане

Добрите градинари препоръчват да не пресаждате орхидеите, ако не е крайно необходимо. Може да се наложи, ако саксията е прекалено малка.

На дъното на новия съд трябва да има дупки за оттичане на излишната вода. Това предотвратява гниенето на корените. Почвата не трябва да е притисната и да е прекалено плътна.

Специфики при отглеждане на ОРХИДЕЯ: Научете повече за цветето

Поливане

Ако орхидеята е поставена в декоративна саксия без дупки, уверете се, че в саксията не остава вода - твърде много вода ще убие корените. Полива се по определен начин, за да нямате проблеми.

Извадете орхидеята от декоративната саксия и я потопете в купа с вода със стайна температура. Оставете растението във водата за пет до десет минути. Уверете се, че в съда за потапяне няма твърде много вода: саксията не трябва да е пълна повече от три четвърти. Зависи от условията и топлината, но давайте вода на орхидеята по-малко от веднъж седмично.

Прецъфтяване

След прецъфтяване отрежете стъблото над втория възел отдолу. От този възел ще се развие нов шип след време, който ще стане на ново стъбло. Нови шипове също могат да изникнат изпод всяко листо. Може да преместите цветето в по-хладна стая за известно време, за да стимулирате образуването на нови пъпки.

 

Сашка Христова
Сашка Христова Отговорен редактор
Новините днес